Együttműködés

2023.05.09. 18:13

Hadtörténeti konferencia, majd pedig kiállítás Székesfehérváron

Középpontban a hadtörténészet – nagyszabású konferenciának ad otthont májusban Székesfehérvár. Augusztusban pedig nagyszabású hadtörténeti kiállítás nyílik a Szent István Király Múzeumban.

S. Töttő Rita

Belényesy Károly, Töll László, Vargha Tamás, Cser-Palkovics András és Pokrovenszki Krisztián jelentették be a konferencia és a kiállítás részleteit

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Kétnapos szakmai konferenciát szervez a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal (HIM), illetve a Szent István Király Múzeummal (SZIKM) együttműködésben. A Háború, régészet és kulturális örökségvédelem című konferenciasorozat hatodik ülésének első napja május 25-én lesz, ennek ad otthont a fehérvári múzeum. A második napon Budapesten, a Bálna rendezvényközpontban gyűlnek össze a szakma legnevesebb képviselői. Az együttműködés jelentőségéről Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere így fogalmazott a konferenciát beharangozó sajtótájékoztatón:  a konferencia témája mindenképpen kötődik Székesfehérvárhoz, ezért nagy megtiszteltetés, hogy az első napot itt rendezik meg.

A konferencia részleteiről és jelentőségéről Töll László ezredes, a HIM parancsnoka szólt, majd pedig Pokrovenszki Krisztián, a SZIKM főigazgatója az együttműködés fontosságát emelte ki, amely a hadtörténeti kutatásokra is kiterjedt az elmúlt időszakban. Ennek első jelentősebb állomása a mostani konferencia, melynek már szervezőként is részese lehet a Szent István Király Múzeum. Belényesy Károly, a SZIKM szakmai igazgatója lesz az egyik előadó a konferencián. A tájékoztatón elmondta: óriási hadtörténeti seregszemlére számíthatunk, amely a tudományos közéletet meghatározza. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője pedig e témához kapcsolódóan bejelentette: augusztus 15-én nyílik kiállítás a Szent István Király Múzeumban, amely hadimúltunk kincsestárát vonultatja fel, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum jóvoltából.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában