Eredményhirdetés

2024.01.21. 14:57

Díjazták az ifjú meseírókat

Tizenkilencedik alkalommal hirdette meg Tollpihe Meseíró Pályázatát a Gárdonyi Géza Művelődési Ház. A legügyesebb meseíróknak járó díjakat vasárnap osztották ki.

Héjj Vivien

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fejér vármegyei tanulók kreatív, fantáziadús meséit várta a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház. A XIX. Tollpihe Meseíró Pályázatra három korcsoportban összesen negyvenegy alkotás érkezett, melyet háromtagú zsűri, Benkő Andrea, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője, Szabóné Nagy Judit, a Szabad Színház művészeti vezetője és Kozáry Ferenc színművész értékelt, s rangsorolt.

A felhívásra a megye számos pontjáról küldtek mesét a diákok: mások mellett pusztavámi, nádasdladányi, székesfehérvári, dégi, móri és pákozdi gyermekek is tollat, ceruzát vagy klaviatúrát ragadtak, hogy megörökítsék fantázia szülte történeteiket.

– Az élet különleges ajándéka, ha valaki örömet talál az írásban. Óriási lelkierőt tud adni. Mondhatnám: ha valaki ír, sosem lesz egyedül, mindig el tud bújni, ha akar. Bele lehet bújni a saját kis történetünkbe, el lehet merülni benne, egy szebb világot lehet álmodni, ha éppen valami nem jó körülöttünk. Ez egy óriási ajándék. – mondta az eredményhirdetés előtti percekben az ifjú meseíróknak Benkő Andrea, aki kiemelte: a beküldött mesékben számos fontos és aktuális téma előkerült, ilyen például a globális felmelegedés, a környezetvédelem, a háború és az állatszeretet.

A meseírókhoz szólva Szabóné Nagy Judit elmondta, a történetek attól válnak izgalmassá, hogy a nyelvünk csiszolatlan és csiszolt gyémántjait, a hangulatfestő szavakat, a hangutánzó szavakat használjuk. Mindezekkel az olvasó számára is még inkább varázslatossá, láthatóvá válik egy-egy történet.

A Vörösmarty Színház színművésze, Kozáry Ferenc dicséretesnek és értékelendőnek nevezte, hogy a gyerekek időt és energiát szántak a meseírásra. Mint mondta, az, hogy a gyerekek a kötelezőkön túl is foglalkoznak az írással, már önmagában nagyszerű önfejlesztés.

A köszöntők után az eredményhirdetés következett. A 3-4. osztályosok közül különdíjat érdemelt Zsovák-Győrffy Léna meséje, harmadik helyezett lett Palik Hanna, második helyen végzett Györök Alina, az első díjat pedig Köllő Diána vehette át. Az 5-6. osztályosok közül különdíjat vehetett át Gaszner Anna, harmadik lett Barten Barka Mária, második helyen végzett Péli Barnabás, első lett Boza Réka. A 7-8. osztályos meseírók különdíját Kurucsai Gergő kapta, harmadik helyezett lett Varga Dzsenifer Rubina, második helyen végzett Szállási Eszter, az első díjat pedig Major Sándor érdekelte ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában