Magyarnóta est

2024.01.17. 16:00

Ha szívesen húzatná a cigánnyal, menjen Csókakőre!

Jól sikerült tavaly az első vacsorás magyarnóta est Csókakőn, ahol ezen felbuzdulva január 27-én következik a második! Ha szeretnének ott lenni, jelentkezzenek minél előbb, mert gyorsan fogynak a helyek!

Borsányi Bea

Az esten a Rajkó zenkar kíséri majd Szávolovics Gabriellát

Fotó: Gulyás Sándor / MW

A magyarnóta ma már inkább rétegműfaj, vannak, akik rajonganak érte, míg mások világgá szaladnak, ha meghallják. Története a 19. századig nyúlik vissza. Alapvetően műzene, ami a nemzeti kultúra megteremtésére irányuló törekvésekből nőtt ki. Népszerűsítésében leginkább a cigányzenekaroknak volt nagy szerepe. És míg annak idején falun, városon egyaránt szívesen hallgatták, énekelték az emberek az egyes dalokat, addig népszerűsége mára erősen megkopott. De van rá igény! – Ez egyértelműen kiderült tavaly, mindjárt az első ilyen estünk teltház mellett zajlott le és nagy sikert aratott. Az ötlet nem új, egy régi hagyományt támasztottunk fel, hiszen korábban rendszeresen tartottak magyarnóta esteket Csókakőn. A Szent Donát Borrenden keresztül aztán személyesen volt alkalmam megismerkedni Szávolovics Gabriella, Aranykoszorús nótaénekessel, ami után szinte magától értetődő volt egy ilyen rendezvény életre hívása. Azért is szerencsés ez az ismeretség, mert a néptáncos rendezvényeinken már többször feltették nekem a kérdést, miért nincs magyarnóta est Csókakőn? – mesélte Bognár Gábor, a Barkócaberkenye Néptánccsoport vezetője, az est szervezője.

A vacsorával egybekötött est belépős, a jelentkezéseket január 24-én délig várják. A befizetett összegért cserébe az igényes műsoron felül - Szávolovics Gabriellát Nyári László prímás, a Rajkó zenekar művészeti vezetője és zenekara kíséri – háromfogásos vacsorát szolgálnak fel, ami mellé jó borok is kerülnek az asztalra és zárásként tombolasorsolást tartanak. A fennmaradó bevétel a néptánccsoporthoz kerül, vagyis az est résztvevői közvetetten őket is támogatják.

További információt a Barkócaberkenye Néptáncegyüttes közösségi oldalán találnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában