Helyi népszokások bemutatása

2024.04.30. 15:00

Újabb elismeréssel gazdagodtak a seregélyesi alkotók

A Nemzeti Művelődési Intézet helyi húsvéti népszokások megismerését szolgáló fotó- és videópályázatot hirdetett március elején. A felhívásra a Seregélyesi Művelődési Ház és Könyvtár alkotócsoportjai is pályáztak, s rendkívül szép eredményt értek el.

Héjj Vivien

A hagyományok továbbéltetése a húsvéti ünnepkörben is fontos célkitűzés

Forrás: A videóból

Húsvéti hagyományaink a Kárpát-medencében címmel hirdetett pályázatot az NMI, melynek legfőbb célja volt, hogy a közösségekben megélt húsvéti ünnepet dokumentálja és népszerűsítse. A pályázat fókuszában ezúttal a hímes tojás állt, annak mindenképp meg kellett jelennie az elkészült alkotásokban.

A Seregélyesi Művelődési Ház és Könyvtár egy videófilmmel pályázott, melyben a régi helyi szokásokat a Nemzeti Filmintézet filmarchívumának 1961-es felvételével, valamint Pintér László visszaemlékezéseivel idézték fel. A videó továbbá bemutatja, hogy a húsvéti kézműves foglalkozásokon napjainkban is nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok továbbéltetésére: a díszítőtechnikák közül manapság is alkalmazzák a növényrátétes díszítést, a berzselést és a karcolást. Húsvéti kalácsot ugyan nem sütöttek, de helyette népművészek által faragott ütőfákkal és sütipecsétekkel készítettek húsvéti mézes süteményt. Az idei évben Paudits Béláné és Révész Katalin újdonságként a Fejér megye mintakincseiből című könyvben megtalálható négy seregélyesi kendő mintakincséből írókáztak a tojásokra.

A Húsvéti hagyományok Seregélyesen egykor és ma című filmmel a Seregélyesi Művelődési Ház és Könyvtár második helyezést ért el a pályázaton. A díjnyertes videó itt megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában