Kossuth Napsugara Soponyán

2024.05.06. 17:00

Az el nem égetett levelek felhasználásával készült Linka Ágnes színdarabja

Hatvanhárom évvel fiatalabb lányba szeretett bele a magyar történelem egyik leghíresebb alakja. A Kossuth Napsugara című színművet Soponyán, a közösségi házban mutatták be – tájékoztatta lapunkat Diószegi Anna alpolgármester.

V. Varga József

Ősbemutató Soponyán – Kossuth Napsugara

Fotó: A közösségi ház

Kossuth Lajos (1802–1894) halálának 130. évfordulója alkalmából született a Kossuth Napsugara című színmű. Az egyik legnagyobb magyar államférfi magánéletéről nem sokat tudunk. Évtizedeket töltött saját elhatározásából emigrációban külföldön. Az idős Kossuth élete utolsó éveit Olaszországban, Turinban (a mai Torinóban) töltötte elszigetelve a külvilágtól. Nagyon kevés emberrel tartott kapcsolatot.

A 19 éves, csinos és művelt erdélyi lány 1884 májusában érkezett Torinóba. Zeyk Sarolta nagybátyjához ment látogatóba, aki az Egyesült Államok torinói (vagy ahogy akkoriban mondták: turini) konzulja volt, s jól ismerte az ott remeteségben élő 82 éves aggastyánt, Kossuth Lajost. Sarolta szeretett volna személyesen találkozni a nevezetes férfiúval, így nagyon megörült, amikor nagybátyja tető alá hozta a találkozót.

Kissé elfogódottan lépett be a Via de Mille 22. szám alatti ház kapuján, ahol Kossuth lakott húgával, inasával és szakácsával. A „turini remete” séta-kocsikázni vitte az ifjú hölgyet, megmutatta neki a város nevezetességeit, s a találkozó olyan jól sikerült, hogy innentől kezdve többé-kevésbé rendszeresen töltöttek időt egymás társaságában.

Az agg politikus Napsugara fél évig élt Turinban, és rendszeresen találkoztak. Ez a plátói kapcsolat áll a színmű középpontjában. A fiatal lány hazautazása után az államférfi haláláig leveleztek egymással, de többé személyesen már nem találkoztak. Kossuth Lajos ígéretéhez híven elégette a kisasszony leveleit, de Sarolta ezt nem tette meg, és ezeknek a leveleknek felhasználásával készült Linka Ágnes színdarabja.

Kossuth utolsó levelét 1891. május 26-án írta Saroltának. Levelének utolsó sorai így szóltak: „Gazdálkodásra vagyok kényszerítve. Mondják, hogy Florenc sokkal olcsóbb hely, kivált a lakbér jóval kisebb. Tervemben van oda menni lakni. Már egy hó óta mindennap indulni akarok, hogy szétnézzek és határozzak, de egészségi állapotom nem engedi az utazást. Rosszul vagyok.”

Kossuth Lajos három év múlva, 1894-ben influenzás lett, és meghalt. Zeyk Sarolta hosszú ideig őrizgette a leveleket, majd 1918-ban az Esztendő című folyóiratban jelentette meg. Kossuth Napsugara még hat évig élt: 1924-ben halt meg egy lovaskocsi-balesetben. 58 éves volt.

KOSSUTH NAPSUGARA

Írta és színpadra állította: Linka Ágnes. Szereplők – Kossuth Lajos: Siposhegyi Zsolt; Zeyk Sarolta: Romány Eszter; Pál, az inas: Plaszkó Bence. Jelmeztervező: Szekeres-Vári Magdolna. Asszisztens: Gulyás Kitti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában