Négy évszak

2024.05.02. 15:30

Festővásznon megelevenedő természet – iváncsai alkotó munkáiból nyílt tárlat Ercsiben

Négy évszak címmel nyílt festménykiállítás az iváncsai Marczinka Györgyné alkotásaiból az Ercsi Eötvös József Művelődési Házban. A tárlat május 16-ig várja a látogatókat.

Héjj Vivien

Harmincnyolc, természet ihlette alkotás kapott helyet az ercsi művelődési házban

Fotó: Tomasz Marku

Ismét tematikus kiállításnak ad otthont az Ercsö Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtár kiállítóterme, ahol ezúttal az iváncsai alkotó Marczinka Györgyné festményeit láthatják az érdeklődők. A Négy évszak című kiállításon összesen harmincnyolc, akvarellel és olajfestéssel készült remekmű látható.

– Már tizenhárom éve vagyok amatőr festőművész, a Cserhát Művészkörhöz tartozom. Volt már korábban kiállításom többek között Zalakaroson és Hévízen is, de számomra ez a mostani a legszebb – mondta a tárlatról az alkotó, aki azt is elárulta, honnan merít újra és újra inspirációt.

Sokan érdeklődtek Marczinka Györgyné művészete iránt
Fotó: Tomasz Marku

– Imádom a tájat, a tanyákat, a kastélyokat és a sok-sok fát. Imádok a szabadban festeni. Van, hogy fotókból festek, de nem úgy, hogy lemásolom azokat, hanem több fotóból kiragadok egy-egy tetsző momentumot, és azt emelem át a vászonra – tette hozzá Marczinka Györgyné, akinek életében gyermekkora óta jelen van az alkotás szeretete. Mint mondta, kevés olyan kézimunka van, amit még nem próbált, a festés mellett a foltvarrás és a gobelin is közel áll a szívéhez. S hogy mit jelent számára a festés, arról úgy fogalmazott: „Amikor összejön a fejemben a sok-sok rossz, akkor megyek, fogom az ecsetet, és nekiállok festeni. Számomra ez teljes kikapcsolódás.”

A kiállítás megnyitóján Juhászné Nyusti Klára nyugdíjas pedagógus mutatta be az alkotót és a tárlatot, s úgy fogalmazott: „ A kiállításon a festő a tájképeken túl a csendéletet ábrázoló alkotásait is bemutatja nekünk. A virágcsokrokon túl olyan használati eszközöket örökített meg, amelyek elrendezéseiben, összeállításaiban, színeiben egyéni meglátásait tükrözik.”

A festőművész tárlata május 16-ig megtekinthető az Ercsi Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtár nyitvatartási idejében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában