A fehérvári fürdők titkai

2024.05.16. 16:00

Újabb városismereti séta szombaton a Belvárosban

Fürdőtől fürdőig címmel szervez újabb városismereti sétát Székesfehérvár Belvárosában a Tourinform Iroda. A május 18-án, szombaton 10 órakor induló programra előzetes regisztráció szükséges.

Bokányi Zsolt

Fotó: Forrás: Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár 145 éves török hódoltságának kevés emléke közül a legjelentősebb az a fürdő, melyet Güzeldzse Rüsztem budai pasa alapítványából építettek. A XVI. század közepe után épült gőzfürdő romjait az 1980-as években tárták fel. A mai Török udvarban található régészeti emlékhelyen a hatszögletű fürdő alapfala, négy magánfürdőkamra és az egykori padlófűtés nyomai láthatóak.
A szombati turisztikai sétán Vastag Sári idegenvezető mesél a fehérvári fürdők fontosságáról és a fürdővíz tisztító erejéről, amely századokon átívelve köti össze Székesfehérvár különböző pontjait. Megtudhatjuk többek között, hogy fizettek-e belépőt a dzsinnek és melyik híres színésznő gyógykezeltette magát az Árpád Fürdőben? A találkozó helye a Tourinform Iroda előtt lesz szombaton, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában