A királyi városból falura kirándultak

2024.06.27. 11:00

Honismereti egyesületek szomszédolóban

Így válnak élővé az emlékek! A vármegye székhelyéről utaztak az alcsútdoboziakhoz a történelem s az épített környezet szerelmesei múltnézőbe. Régi a kapcsolat, kölcsönös az érdeklődés, s persze Alcsút emlékei is bőségesek.

Zsohár Melinda

Együtt a falu szívében

Fotó: Zsohár Melinda / FMH

Az alcsútdobozi Helytörténeti Kör több évtizede működik, miként a székesfehérvári székhelyű Fejér Megyei Honismereti Egyesület is. A királyi székhely, vármegyeközpont, az ezeréves államiság jeles tanúja és formálója kiapadhatatlan történeti forrással szolgál a múlt iránt érdeklődőknek. Kissné Kárász Rózsa elnök történelemrajongó, gyökerei a Bakonyaljához és Várpalotához kötik, felnőtt élete pedig Székesfehérvárhoz. Ám a kis falvak is tartogathatnak izgalmas részleteket hagyományaikról, a mégoly szerény históriájukról is, ha leásunk mélyebbre. Alcsútdoboz, pontosabban Alcsút történelme a József nádori múlt és annak öröksége miatt kiemelkedik a települések közül. (Fejér vármegye ugyan gazdag a nemesi és „kastélyos” hagyatékával, s az utóbbi hetven-nyocvan év küzdelmei, fejlődése is krónikásért kiált. Sok az elhallgatott, feltáratlan részlet a közelmúltból, a rendszerváltás előtti évtizedekről.) Az alcsútdobozi Helytörténeti Kör jelenlegi vezetője Szili Árpádné és az egyik tag, Szakáll Béláné maga is tartott előadást a fehérvári honismeretiseknek, korábban pedig az azóta elhunyt alapító vezető, Marton Józsefné is élő kapcsolatot állt társaival a nagyvárosi elődökkel. Az idősebbek műfaja a honismeret, helytörténet általában, más életpályák megkoronázásaként is.

Kissné Kárász Rózsa, a Fejér Megyei Honismereti Egyesület elnöke és férje
Fotó: Zsohár Melinda / FMH

Autóbusszal érkeztek Alcsútdobozra a fehérváriak, több, mint harmincan szálltak le a faluközpontban, ahol az általános iskolában, a hajdani tiszttartói lakban máris a múlt fontos helyszínével találkozhattak. A felújított református templom és gyülekezeti ház ugyanúgy a példás gyülekezeti életről szól, mint a katolikusok egyházközsége – a helyi helytörténeti körben mindkét felekezett lokálpatriótái igazi közösségépítők. A gyülekezeti házban Fekete Imre, a Puskás Akadémia szerkesztő-operatőre és az archívum gazdája mutatta be a vendégeknek az általa készített A Habsburg-örökség Alcsúton című filmjét. Elképesztő és nagyon sajátos! Ugyanis Imre több, mint harminc éve forgatja hangyaszorgalommal a helyi történésekről, ünnepekről, eseményekről a helyi filmeket. És ezekből összevágta, valamint hozzáillesztette a József nádori tudnivalókat. Történelem alulnézetből és helyi szívvel összerakva! Apróságok váltak húsz-harminc év múltán jelentőségteljessé.

Látogatás Fekete Ildikó tojásfestőnél az alcsúti házukban, az édesanya tartott rögtönzött bemutatót
Fotó: Zsohár Melinda / FMH

A falu látnivalóiról, s a múltjáról dióhéjban Hargitai Lászlóné szólt, majd megálltak a híres természetfilmes Homoki Nagy István szobránál. Itt élt és alkotott sokáig a magyar műfajteremtő filmes. A vendégek ellátogattak Fekete Imre otthonába, ahol a felesége, Mária bemutatta az ismert tojásíró-matematikus Ildikó lányuk otthoni munkáit, csodás hímes tojásait. És országzászló, katolikus templom, sportcsarnok, régi községségháza, s az új hivatal, ami szintén régi, ezért szép. Mi nincs látnivaló egy kis faluban, ha a múlt nem akármilyen? És a jelen is szeretnivaló, főként ha szeretik is az ott lakók. Kevés volt az idő, ez kiderült a búcsúzáskor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában