95. Ünnepi Könyvhét

2024.06.17. 10:04

Író-olvasó találkozó Adorján Viktorral

A Világjáró Nevenincs kötet szerzőjével találkozhatnak az érdeklődők június 18-án, kedden a Vörösmarty Mihály Könyvtár Központi Könyvtárának olvasótermében. A programot kötetbemutató kíséri.

Gombor Lili

Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

Író-olvasó találkozót szervez Adorján Viktorral a Vörösmarty Mihály Könyvtár a 95. Ünnepi Könyvhét programsorozatának részeként. Az eseményt kötetbemutató kíséri. Adorján Viktorral a Központi Könyvtár olvasótermében találkozhatnak az érdeklődők június 18-án, kedden, 18:30-kor. A program ingyenes.

"Adorján Viktor meseregénye kitűnik a gyerekirodalom terméséből eredeti humorával, cselekménye különleges bonyodalmaival és rendkívüli, ízes, székely dialektusokat, archaizáló nyelvi világot egyaránt felhasználó nyelvezetével. Főhőse, a Világváltó Nevenincs, „meselegény”, elindul szerencsét próbálni és tudtán kívül, már az első napon átlépi a mesebirodalom határát. Ottani kalandjainak során szövetségesek (törpék, vízi öreg, állatok és magyar mitológia más lényei) szegődnek mellé, s természetesen sorra próbák elé állítják ellenfelei, Uraj szolgái és támogatói, akik szintén a magyar mesevilág ismert vagy kevésbé ismert alakjai (boszorkány, ártó szellemek: Csúz, Híz, Kajár, stb. és természetesen Uraj „katonái” az ördöngök is). Talán legfontosabb erénye, hogy ez a regény a magyar népmesékben megőrződött mitológia – mára már többnyire feledésbe merült, vagy „globalizálódottá” sekélyesült – jellegzetes alakjait vonultatja fel, eleveníti meg és ismerteti meg a mai gyermek és felnőtt olvasókkal. Nagy erénye, hogy élvezetesen, a mesemondás örömével íródott. Nem véletlen, 2004-ben, az Édes Anyanyelvünk Pályázaton díjat kapott" – olvasható a kötet ajánlásában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában