Frissen Fejérből

2024.06.27. 14:00

Joseph Haydnnal folytatódik a kvíz

Ebben a hónapban is folytatódik a 12 hónap – 12 zeneszerző sorozat, amelyet a Vörösmarty Mihály Könyvtár indított idén útjára. Júniusban Joseph Haydn megismerésére hív minden érdeklődőt a Zenei és számítógépes részleg.

Feol.hu

Joseph Haydn művei ma is rendkívül közkedveltek

Fotó: Bujdos T./MW/archív

Fiatal gyermekként hangjával bűvölte el a bécsi Stephansdom hallgatóságát, később nélkülözéssel teli évek következtek, majd 30 év Fényes Miklós udvartartásában. Az elszigeteltség hozta meg Haydn számára zenei egyediségét, melyet Párizs, London, Bécs és Buda közönsége is élvezhetett. Tanította Beethovent, barátja volt Mozartnak. Gondoskodó szeretetét kollégái és kortársai a visszaemlékezéseikben első helyre rakják bemutatásánál. Temetésére Mozart komponált zenét, újratemetésekor kiderült, hogy a koponyát eltulajdonították a sírból, hogy zsenialitásának titkát kutathassák... Franz Joseph Haydn életét és munkásságát művein keresztül mutatja be a könyvtári kérdéssor.

Ha szeretnének elmélyedni a témában, nézzék meg a Zenei és számítógépes részleg ajánlóit is, amelyek az intézmény honlapján zenéket és könyveket is összegyűjtöttek az érdeklődőknek.

Az online kvíz megfejtésének beküldési határideje 2024. július 5. A megfejtők között jutalmat sorsol ki a Vörösmarty Mihály Könyvtár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában