A nemzeti összetartozás napja

2024.06.02. 19:00

Trianoni megemlékezések vármegyeszerte

Trianon évfordulója alkalmából érdemes felidézni a 20. századi Magyarország két költőóriásának sorait. „Mert nem lehet feledni, nem, soha, / Amíg magyar lesz és emlékezet…” (Juhász Gyula: Trianon) „Magyar rónán, hegyen egy kiáltás zúg át: / Nem engedjük soha! soha Árpád honát!” (József Attila: Nem, nem, soha!)

V. Varga József

Az emlékezők Lepsényben évről évre az elcsatolt vármegyék nevét hordozó magyar zászlót tűznek az emlékmű földjébe

Fotó: FMH-archív (VV)

   Június 3. (hétfő)

   Bicske, 19 óra: Megemlékezéssel egybekötött gyertyagyújtás az Országzászló emlékműnél. Beszédet mond: Bálint Istvánné polgármester és Balogh Lívia, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület alelnöke.

  Gárdony, 18 óra: „A haza, a haza egyenlő volt mindig / ezer év óta már, és mindig az marad…” (Babits Mihály: Áldás a magyarra) Gondolatok és emlékek Trianonról. Történelem Klub a Nemzedékek Házában. Oláh László nyugállományú honvéd alezredes, a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely szakmai igazgatójának és Kovács Ágota Johanna történész, a katonai emlékpark munkatársának vetített képes előadása.

 

  Június 4. (kedd)

   Baracs, 16 óra: Nemzeti emléknap az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján. Helyszín: Baracs-Templomos, templomkert, I. világháborús emlékmű. Köszöntőt mond Várai Róbert polgármester és Nagy Richárd református lelkipásztor. Koszorúzás.

   Csákvár, 17 óra: Trianon 104. Megemlékezés és koszorúzás a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Szabadság téri Hősi emlékműnél.

   Csókakő, 17 óra: Trianoni megemlékezés a Nagy-Magyarország téren. Vendég: Szántai Lajos néprajzkutató és művészettörténész. (Szervező: a Csókakői Általános Iskola.) 20 óra 24 perc: Fellobban az Összetartozás tüze a Cipó-dombon.

   Csór, 11 óra: Trianoni megemlékezés az Emlékparkban (Fő tér). A Mátyás Király Általános Iskola diákjai és a Csóri Csuka Népdalkör tagjai a Kézfogás című dal eléneklésével köszöntik a nemzeti összetartozás napját. 

   Előszállás, 18 óra: „Megtörni nem fogok, itt éltem, itt halok, / Áldom az Istent, hogy magyar vagyok.” (Kárpátia zenekar: Felvidéki induló) A Versbarátok Köre megemlékezése a Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtárban. A szervezők kérik: mindenki vigye magával kedvenc költőjének a hazával, hazaszeretettel, Trianonnal kapcsolatba hozható versét. Az est zárásaként a megemlékezők egy szál virággal róják le kegyeletüket a Trianon Emlékparkban.

   Enying, 15 óra: Összetartozunk! Trianon 104. Az Enyingi Városvédő, Városszépítő és Hagyományőrző Társaság megemlékezése a Turul szobornál. 

   Ercsi, 16.30 órától: Városi ünnepség Trianon emlékére a Szent István téren. 16 óra 32 perckor a trianoni békediktátum aláírásának emlékére megszólalnak a Nagyboldogasszony római katolikus templom és a Missziói Egyházközség református templomának harangjai. Beszédet mond: Szabó Tamás polgármester. Trianon – Domokos László színművész ünnepi műsora.

   Füle, 16 óra: Ünnepi megemlékezés a Trianon-emlékműnél (Széchenyi utca). Közreműködnek: Kissné Révfalvy Andrea és Gabrieli-Kiss József, valamint tanítványaik; az Éltető Napsugár Fülei Nyugdíjas Egyesület.

   Káloz, 19 óra: Trianoni megemlékezés a Trianon-emlékműnél (Szent István tér). Az emlékezés virágainak elhelyezése.

   Kápolnásnyék, 16 óra 32 perc: Trianoni megemlékezés és koszorúzás a Trianon-emlékműnél. Beszédet mond: Kovács Gábor önkormányzati képviselő. 

   Lepsény, 18 óra: Trianoni megemlékezés a református templomban. 19 óra: László Attila koncertje. (A szervezők kérik, hogy a megemlékezők a bizonytalan időjárás miatt a koszorúkat egyénileg helyezzék el az emlékműnél.)

   Lovasberény, 17 óra: Megemlékezés a trianoni békediktátum aláírásának 104. évfordulóján. Helyszín: Trianon-emlékmű (a Csicsergő Óvoda és Konyha előtt).

   Mór, 16.30 óra: Megemlékezés a trianoni tragédia évfordulóján. Helyszín: I. világháborús emlékmű, Szent István tér. Beszédet mond Dankó-Fonyódi Henrietta, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója. A gimnázium diákjainak műsora. Koszorúzás.

   Pákozd, 16 óra: Összetartoztunk! Összetartozunk! Trianon 104. Megemlékezés és koszorúzás a katolikus templomkertben, a Trianon-emlékműnél. Beszédet mond: Szabó Márk református lelkész. Közreműködik: a Pákozdi Népdalkör. 

   Pusztaszabolcs, 17 órától: Megemlékezés a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján a városháza dísztermében. Beszédet mond: Simonné Zsuffa Erzsébet polgármester. Szavalat: Orosz Zsófia, Piróth Petra, Patai Hunor. A megemlékezés után koszorúzás a Trianon-emlékműnél.

   Pusztavám, 16.30 óra: A nemzeti összetartozás napja. Trianoni megemlékezés a Trianon-emlékműnél (játszótéri park).

   Sárkeresztúr, 18 óra: Trianon 104. Ünnepi megemlékezés a református templomban és a kettős keresztnél. 

   Soponya, 18 óra: Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján a Kerti-tó szigeténél. A soponyai Összetartozás dala felvétele.

   Szabadbattyán, 17 óra: Megemlékező istentisztelet a református templomban. Közreműködik: Rajkó Márta (fuvola) és Jákli Bernadett (gitár). 18 óra: Koszorúzás a Történelmi emlékhelyen (faluközpont). 

   Székesfehérvár, 16.30 óra: Trianon. Szóljanak a harangok! A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége felhívással fordul a Kárpát-medencei egyházközségekhez és gyülekezetekhez a trianoni békediktátum 104. évfordulóján. Harangozzunk templomainkban és imádkozzunk hazánkért! A harangszó imádságra hív, örömet közvetít, győzelmet ünnepel, veszélyre figyelmeztet, halottat búcsúztat. A harangszó az élet jele, a megmaradás bizonyítéka.  

   Székesfehérvár, 16 óra 32 perc: Országzászló-szentelés és Trianon 104 megemlékezés (Városház tér, Fő utca, Országzászló tér, Zichy liget). Országalma: 16.32 óra: Harangszó, himnusz, felvonulás. Közreműködik: a Vox Mirabilis Kamarakórus. Vezényel: Zemlényi Katica karnagy. Országzászló tér: 17 óra: Megemlékezés és zászlószentelés. Brückner Ákos Előd ciszterci atya áldásával. Újabb örökbefogadók köszöntése. Címerpajzsok felvirágzása. Beszédet mond: ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész. A megemlékezés később a Zichy ligetben folytatódik, ahol 20 óra 24 perckor meggyújtják az összetartozás tüzét. A nap folyamán Trianonra emlékezve 2024 kis magyar zászlót osztanak ki a belvárosban.

   Tordas, 17 óra: A nemzeti összetartozás napja. Megemlékezés. Hősi Emlékművek tere.

   Velence, 17 óra: Megemlékezés a Hősök parkjában. Beszédet mond: Gerhard Ákos polgármester. R. Kárpáti Péter és a RebekArt Társulat zenés, irodalmi összeállítása. Koszorúzás. 

   Zámoly, 16.30 órától: A nemzeti összetartozás napja. Megemlékezés és koszorúzás a Trianon-emlékkeresztnél. Beszédet mond: Sallai Mihály polgármester. Közreműködnek: a Csanádi Imre Református Iskola népi furulyásai és a Dinnyési Iglice Népdalkör.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában