Színpadon egy újabb Shakespeare-tragédia

2024.06.21. 07:00

Új bemutatóval ünnepli a Shakespeare-emlékévet az ercsi társulat

William Shakespeare születésének 460. évfordulóján az angol író egy újabb tragédiáját színre viszi az ercsi Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely. A társulat Shakespeare-ciklusának második előadása az Othello.

Héjj Vivien

A Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely társulata január óta készült a bemutatóra

Forrás: Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely

Az idei év különleges jelentőséggel bír a színházi világ számára, hiszen 460 éve született William Shakespeare, a világszerte ismert angol drámaíró. Az ercsi Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely társulata is méltó módon emlékezik meg a drámaíró géniuszról: a tavalyi Macbeth előadás után idén az Othellót viszik színre. Kata Murzsa, a színtársulat vezetője elárulta, már régóta a terveik között szerepelt az Othello bemutatásának gondolata, amely végül az idei Shakespeare-emlékév révén válhatott valóra.
– Úgy gondoltuk, hogy a tavalyi, az idei és a jövő évet is a Shakespeare-emlékévnek szenteljük egy-egy előadással. Ennek első állomása volt a tavaly júniusban bemutatott Macbeth – kezdte Murzsa Kata, a társulat vezetője, akit személyes élmény is köt az idei produkcióhoz. – Tavaly Londonban volt alkalmam megnézni az Othello egy nem klasszikus, kamaraszínházi feldolgozását, ahol szerepösszevonásokat is alkalmaztak. Például három színész játszotta Jago szerepét, mindegyikük a karakter más-más aspektusát jelenítették meg. Ez az élmény inspirált arra, hogy mi is hasonló, kísérletező szellemmel nyúljunk az előadáshoz. Ami engem nagyon foglalkoztatott, az a bőrszín kérdése, hogy kihez miként viszonyulunk, ha egy picikét más, mint mi vagyunk. Hogy azt az ember hogyan fogadjuk be vagy taszítjuk el. Ez egy nagyon erős kérdés, hogy befessük-e Othello arcát vagy sem. Természetesen nagyon hosszú ideig úgy játszották – ez egy nagyon erős szabály is volt –, hogy Othellónak sötétebb volt a bőre, hiszen ő arab. A kétezres évek elején már egyetemes figuraként gondoltak rá a színházcsinálók, miszerint Othello valami olyant képvisel, ami nem a mi kultúránk, ami nem a mi világunk, amitől bár távol tartjuk magunkat, mégis vonz.

Jago és Emilia, azaz Vajdics Ákos és Murzsa Kata
Forrás: Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely

A londoni előadáshoz és a tavalyi Macbeth-hez hasonlóan ezúttal is szerepösszevonásokkal dolgozik a társulat, a darabban négy férfi és két nő jeleníti meg a karaktereket. A címszerepben Trepák Lászlót láthatja a közönség, az előadás további szereplői: Vajdics Ákos (Jago), Krasznay István (Brabantio, Cassio), Mészáros Géza (Rodrigo, Dózse, Katona), Mészáros Kata (Desdemona), Murzsa Kata (Emilia, Bianca), valamint gitáron kísér Bellák Miklós.
Az egy óra húsz perces előadás alapját a mű legrégebbi fordítása adta, megtartva a klasszikus nyelvi elemeket, melyek jól kiegészítik a társulat modern játékstílusát.

– A szövegen természetesen húztunk, most ez egy rendkívül nehéz munka volt, mert minden mondatnál azt éreztük, hogy fontos. Figyelnünk kellett a verselésre, hogy kijöjjenek a verslábak. Törekedtünk arra, hogy a kevésbé hangsúlyos részek kerüljenek ki a szövegből, ami viszont marad, azt úgy szeretnénk előadni, hogy tényleges hasson a nézőkre. Ahogy zajlottak az olvasó és elemző próbák, úgy alakult a szöveg is – tette hozzá Murzsa Kata.

A helyszín a Macbeth-hez hasonlóan ezúttal is különleges. A premier ismét szabadtéren, az ercsi temetőben kapott helyet.

– Helyszínként megmaradt a temető, mert a Shakespeare-i, ködös, albioni gyökerek és hagyomány útján ez nagyon jól működik. A temetőnek van egy ősfákkal körülvett, parkos területe, aminek a csodás atmoszférája egy plusz töltést ad nekünk is, és reméljük, hogy a közönségnek is. Az ercsi bemutatók után szeretnénk Fejér megye több településére elvinni az előadást, bízunk benne, hogy erre is lesz lehetőségünk – fogalmazott a társulat vezetője.

A Shakespeare-emlékév jövőre újabb előadással folytatódik, erről egyelőre annyit árulhatunk el, hogy az angol író egyik vígjátékát viszi színre a társulat. Az Othello bemutatóját június 21-én, pénteken 21 órakor az Ercsi Temetőben tartják, majd másnap, június 22-én, szombaton 21 órától az Ercsi Csónakházban láthatja az előadást a közönség. Egy nappal később már Nagyvenyimen debütál a Shakespeare-dráma, a művelődési ház és könyvtár parkjában 19 órától játszik az ercsi társulat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában