Bécsbe repít a Harmonia Albensis záróestje csütörtökön

Csütörtökön zárul a Harmonia Albensis-sorozat. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar templomi hangversenysorozatának záróestje a 18. század második fele, vagyis a bécsi klasszika világi és egyházi zenéjéről ad körképet.

Gombor Lili

Fotó: Fehér Gábor / FMH-archív

Záróestjéhez érkezik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar templomi hangversenysorozata. A Harmonia Albensis negyedik koncertje a 18. század második fele, vagyis a bécsi klasszika világi és egyházi zenéjéről ad körképet. Egy fiatalkori darabot egy időskori remekmű követ: először a tizenöt éves Mozart 1771 decemberének végén befejezett, a bécsi szimfonikus hagyományok és az akkoriban közelről megismert olasz operazene együttes hatásáról tanúskodó A-dúr szimfóniája csendül fel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában.
Majd Haydn 1801-ben komponált műve, a Schöpfungsmesse hangzik el, amelynek címe természetesen a mester egyik legnagyobb remekművére, az 1798-ban bemutatott Teremtés című oratóriumra utal: a zeneszerző a Gloria tételben idézi fel az oratórium egyik duettjét. Az alig néhány hét alatt komponált misét a szakértők Haydn egyik legkiemelkedőbb egyházzenei műveként tartják számon: a kivételesen invenciózus és mesteri tudással megalkotott partitúra hallatán ez a kijelentés aligha vitatható.
Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar partnerei Zemlényi Eszter, Balogh Eszter, Csapó József és Najbauer Lóránt énekművészek, a Vox Mirabilis Kamarakórus és az Ars Musica Kórus tagjai lesznek. Vezényel: Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester.
A július 25-én, csütörtökön 19 órakor kezdődő koncertre jegyeket elővételben a Zenekar Fő utcai jegypénztárában (a Vörösmarty Színház épületében, hétfőn és kedden 10–17 óráig, szerdán és csütörtökön 14–17 óráig) vagy online, az arso.jegy.hu felületen lehet vásárolni – írja az ÖKK közleménye.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában