Célba ért az üzenet

2024.07.09. 07:00

Előszállási olvasótábor: túlszárnyalt minden előzetes várakozást!

Érdekes sztorikat, remek játékokat, izgalmas kirándulásokat és sok-sok vidámságot tartogatott az előszállási olvasótábor első hete a Mágikus Állatok Szigetén. Tábiné Nyúl Gabriella könyvtáros és segítői kitettek magukért. A fő célt, hogy a gyerekek szeressék meg az olvasást, láthatóan már az első napokban sikerült elérni és még hátra van két hét.

Kecskés Zoltán

Tábiné Nyúl Gabriella (j) nagyon elégedett: egyre többen csatlakoznak a táborunkhoz!

Fotó: Könyvtár

– Hihetetlen érzés, hogy ennyi gyermek gondolta úgy, hogy hogy a könyvtárban szeretné kezdeni a vakációt! – kezdte beszélgetésünket Tábiné Nyúl Gabriella, majd elmondta, hogy míg tavaly összességében volt 16 regisztrált szigetlakó, az idei évben 25 fővel vágtak neki a 15 napos olvasási kihívásnak. A hét folyamán egyre inkább csatlakoztak a gyerekek, pénteken már 29 volt a létszám és ezen a héten ez a szám akár 30 fölé is kúszhat.

Egyre többen csatlakoznak a táborhoz
Fotó: Könyvtár

A könyvtáros elmesélte, hogy a szülőktől, ismerősöktől folyamatosan érkeznek a pozitív visszajelzések, a gyerekek nagyon jól érzik magukat ebben a pár órában és szívesen jönnek nap mint nap. A tábor 9 órakor kezdődik, de van, aki már 8 órakor a könyvtárban van. Elárulta azt is, hogy mivel előzetesen ő sem számított arra, hogy ilyen népszerű lesz az élet a Mágikus Állatok Szigetén, így menet közben egy kicsit módosítania kellett a programtervet, de a legfőbb programelem megmaradt: mindenki 2 percet olvas a többiek előtt!

Az olvasás és a könyvtár szeretetére nevelik a gyerekeket
Fotó: Könyvtár

– Visszatértek a tavalyi szigetlakóim is: nagyon büszke vagyok rájuk, főleg a picikre. Most már másodikból maradtak ki és mindegyik szigetlakó gyönyörűen olvas! Egy év alatt is sokat fejlődtek, látszik, hogy szívesen veszik kezükbe a könyveket otthon is. Az eltelt egy hétben, Margit Aurer: Mágikus állatok iskolája című könyvét kezdtük el olvasni. A történet legelején az osztály új osztályfőnököt kap Miss Cornfield személyében. Aki kicsit fura, és magával hozza még furább ismerősét, Mr. Morrisont, akiről kiderül, hogy minibusszal járja a világot, hogy beszélő állatokat találjon. Természetesen itt a mi szigetünkön is élnek mágikus állatok, minden gyerkőc választhatott magának egyet és el is nevezhette azt. Ez a kis állatka kíséri el kis gazdáját 15 napon keresztül. Mivel könyvtárunk csatlakozott az Állatbarát Könyvtári Programhoz, ezért  beszélgettünk egy kicsit a felelős állattartásról is. Nagyon örülök, hogy sok kis olvasómnak szuper gondolatai vannak erről a témáról. A hét zárásaként a helyi Sarokház Cukrászda látta vendégül a gyerekeket egy finom fagyira olvasás után – fűzte hozzá.

Fagyizás a nyári melegben.
Fotó: Könyvtár

Ezen a héten pedig újabb nagy kalandok és izgalmas programok várnak a gyerekekre, ahol szintén az olvasás szerepel majd a középpontban.

Heti programterv

- Hétfőn  egy igazán különleges kihívásban vehettek részt a szigetlakók. Az írás, olvasás és számolás közben többféle agyi funkciónkat vettek igénybe egyszerre. Ezek közé tartozott a síkbeli, térbeli tájékozódás is.

- Kedden a könyvtárban található könyvek segítségével a kutyusok kerülnek középpontba.

- Szerdán a régi idők játékai kerülnek majd előtérbe, mint például a szólánc, amőba, torpedó, jenga, dominó, ország-város.

- Csütörtökön igazi kis meglepetés várja a gyerekeket: néhány szülő felajánlotta a segítségét, így kimegyünk a suliparkba, így szabadtéren, a hűs fák árnyékában olvasnak, játszanak és kézműveskednek a gyerekek.

- Pénteken szabadprogram lesz a gyerekek kívánsága alapján, de természetesen csak az olvasás után!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában