Megnyílik az akadémia

2024.07.09. 21:14

Koncertek és előadások egy héten át Fehérvárcsurgón

Kilencedik alkalommal mozdulnak a vonók, ütnek húrokat a billentyűk a Károlyi-kastélyba, az Echo Nyári Akadémia keretein belül. A zenei programok mellett táncra és előadásra is számíthatnak az érdeklődők. Utóbbi a popzene kezdeteit mutatja be az akadémia látogatóinak.

Palocsai Jenő

Idén is lesz Echo Nyári Akadémia a Károlyi-kastélyban, július 14-től 20-ig. Az esemény alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész, aki esténként koncertekkel, neves előadóművészekkel várja az zeneszerető közönséget.

–Az Echo Nyári Akadémia esti koncertjei 20 órakor kezdődnek és a nyitóhangversenyen a nyári akadémia tanárai képnek fel, Schumann és Brahms zongoranégyeseivel. Az egész hét a zenéről szól, így a nyitónapot követően, július 16-án francia kamarazenei estet ad Debussy, Poulenc és Franck műveivel Maria Trepashko és az Echo Nyári Akadémia egykori hallgatója, Farkas Botond. Másnap délután Fazekas Gergely zenetörténész tart előadást Popzene a 19. században címmel, az esti koncerten pedig Fülei Balázs előadással egybekötött zongoraestjét hallgathatják meg Grieg és Bartók népzenei ihletésű műveiből–tudtuk meg Fekete Ágnestől, a kastély munkatársától.

A folytatás sem lesz kevésbé érdekes, hiszen július 17-én a Korinda Zenekar lép fel, ízelítőt adva új lemezükből. A koncert után, levezetésképpen tánctanítás is lesz. Az utolsó előtti napon több program is lesz. Az egyik 18 órakor kezdődik és a világhírű magyar gitárművész, Csáki András ad koncertet. A másik este tízkor kezdődik, amikor Szalai András cimbalomművész Fülei Balázzsal éjszakai koncerten adnak Liszt Ferenc válogatott, kései műveiből cimbalom-zongora átdolgozásban.

–Az utolsó két nap a népszerű kávékoncertek ideje is egyben. Ennek keretében délután 3 órától a közönség a kurzusokon résztvevő fiatal muzsikusok egy-egy friss produkcióját hallhatja.

Az Echo Nyári Akadémia zárókoncertje július 20-án este lesz. A programfüzet szerint egy meglehetősen változatos műsor foglalja majd össze az egy héten át tartó közös munka eredményét-fogalmazott Fekete Ágnes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában