Különleges kiállítás érkezett Székesfehérvárra

Milyen érzés lehet arra kényszerülni, hogy egyik napról a másikra elhagyd a hazádat és teljesen idegen világban kezdj elölről mindent? Mondjuk Brazíliában? Egy különleges tárlat során olyan emberek életével ismerkedhetünk meg, akik a Második világháború során Brazíliába menekültek, s a hányattatások dacára - vagy éppen annak termékenyítő jellege miatt - kiemelkedő örökséget hagytak ránk.

Gombor Lili

A kiállításon a fotókon szereplők lebilincselő történetéről is olvashatunk

Fotó: Fehér Gábor / FMH

 A II. világháború során sokan menekültek el a háború sújtotta országokból távoli földrészekre. A száműzetés öröksége fotókiállítás Budapestről érkezett Székesfehérvárra a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermébe. A tárlat 38 külföldi, többségükben európai zsidó menekültet mutat be, akik kiemelkedőt és maradandót alkottak Brazíliában többek között a zene, a fotóművészet, a színház, az irodalom, a műfordítás, a közgazdaságtan, a tudomány, a vizuális művészetek, sőt még a futball területén is.

A kiállítás a Brazil Nagykövetség és a Stefan Zweig Ház közös szervezésében jött létre a Leonardo Dourado által 2015-ban rendezett Száműzöttek dala  című dokumentumfilm-sorozat, valamint A nácizmus és a fasizmus elől Brazíliába menekültek szótára képei és életrajzi tájékoztatói alapján. A szótár a Stefan Zweig Ház gondozásában jelent meg 2021-ben, és az említett időszakban Brazíliába érkezett közel 15 ezer menekült közül 300 életrajzát mutatja be. 

A kiállítás megtekinthető július 15-től szeptember 30-ig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában