Bemutató

2 órája

Székesfehérvár gyűjteménye eredeti Aba-Novák festményekkel gazdagodott

Három Aba-Novák Vilmos freskó vázlatát vásárolta meg a fehérvári önkormányzat, melyek bemutatójára szerdán került sor a Városháza dísztermében. Ezekkel az alkotásokkal a művész legeredetibb alkotásait birtokolhatja Székesfehérvár.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Aba-Novák Vilmos műhelyében készült s maga a művész készítette 1938-ban és 1939-ben azt a három festményvázlatot, melyeket augusztus 14-én, szerdán délelőtt mutatott be a székesfehérvári Városháza dísztermében Cser-Palkovics András polgármester és Belényesy Károly közgyűjteményi főtanácsos. Az alkotások a Szent István Mauzóleum, valamint a Városháza falaira tervezett freskók előfutáraiként, festményvázlatnak készültek, a Szent István Emlékévhez kapcsolódóan. A Székesfehérvárhoz témájában is szorosan kapcsolódó munkákat tehát nem véletlenül a Királyi Napok eseménysorozatának részeként mutatta be a város.

 

Friss szerzemények

Cser-Palkovics András elárulta: a három festményt Székesfehérvár önkormányzata az elmúlt időszakban vásárolta meg, az adás-vétel végére mindegyik alkotás esetében pár héttel ezelőtt került sor, így tehát valóban friss szerzeményekről van szó. A sajtótájékoztatón elhangzott: a két kisebb (fotóinkon a középső és a jobb szélső) festményhez Pákh Imre műgyűjtő közreműködésével jutott a város, a nagyobb (fotóinkon a bal oldali) képet pedig a Kieselbach Galéria segítségével sikerült – aukción kívül - megvásárolni.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nem volt olcsó

A nagy kép 24 millió forintba, a két kis kép pedig együtt 13,3 millió forintba került – hangzott el, de a főtanácsos hangsúlyozta: a festmények eszmei értéke azonban ennél is sokkal nagyobb: „kifejezhetetlen” - fogalmazott Belényesy Károly. 

- A két kisebb alkotás járt már Székesfehérváron, mégpedig a Szent István Emlékévben 2013-ban. Az akkori tulajdonos felajánlotta, hogy két hétig bemutathatjuk a városban, s már akkor is felvetettük, hogy megvásárolnánk. A tulajdonos akkor még nem állt készen az eladásukra, ám most, kicsit több mint tíz évvel később azonban erre végre lehetőségünk adódott – mondta el a polgármester. - A városvezetés célja a város vagyonának gyarapítása, melybe a gyűjteményének gyarapítása is beletartozik. Olyan alkotók munkáival szeretnénk a továbbiakban is növelni a város közgyűjteményét, akik a városhoz valamilyen módon kötődnek és munkáik értéket közvetítenek.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

A festmények témái

A Városháza kistanácstermében kapnak helyet az alkotások, amely ezzel kissé Aba-Novák teremmé is alakul – tette hozzá Cser-Palkovics András. Az 1938-as Szent István Emlékévhez kötődő alkotások a város ezen évhez kötődő három fő eseményét rögzítik, mutatta be a munkákat Belényesy: a Szent István Mauzóleum "királyfalán" láthatók azok az alakok, melyeket a nagy képvázlaton láthatunk. A freskó s az azokhoz tartozó vázlat a Műemlékek Országos Bizottmánya megrendelésére készült, az 1938-as Szent István évforduló apropóján - amikor megépült a koronázó bazilikát bemutató kőtár és mauzóleum is. A festmény az akkori velencei biennálén díjat nyert.

A másik két kisebb festményt Csitáry G. Emil rendelte meg a városnak. Ekkor ugyanis Székesfehérvár, az emlékév kapcsán kulturális és politikai fókuszpontba került – 1938-ban ide érkezett a kihelyezett Országgyűlés, valamint a Szent Jobb és a Szent István-fejereklye. Csitáry a feljegyzések szerint 1938 év végén megbízta Aba-Novákot, hogy készítse el ezeknek az eseményeknek a festményábrázolását. A fotóinkon látható középső kép az ünnepi Országgyűlést ábrázolja, amely a Városháza udvarán zajlik éppen. Jól kivehető rajta az épület ma is látható íves vonala. A jobb oldali kép pedig a Szent István ereklyék tiszteletére készült. Mindkét kép másolata megtekinthető egyébként a Városháza emeletén, a Szent Korona hiteles másolata melletti folyosófalakon.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fehérvár és Aba-Novák szövetsége

A festményvázlatok művészeti és történelmi jelentősége tehát meghatározó a város életében – szögezte le a város polgármestere. Épp annyira – tette hozzá Belényesi Károly -, ahogy Aba-Novák és Székesfehérvár szövetsége is az volt.

Az alkotások – ahogy az a fenti történetekből is kiderül - eredetileg is a város tulajdonát képezték tehát, melyeknek elkészültéhez további adalék, hogy azokat Aba-Novák – aki 1941-bn hunyt el – már megromlott egészséggel készítette. A most látható freskók eredetijei viszont mára megsemmisültek, amelyeket mi láthatunk, rekonstrukciók.  Éppen ezért jelentős, hogy a vázlatok – melyek valóban Aba-Novák keze munkáját dicsérik – eredeti munkák. Melyekkel – emelte ki Belényesy – a festőművész legeredetibb alkotásait birtokolhatja a város. S mivel közeledik a következő, Szent István halálának ezredik évfordulója, így már 2038-ra készül a város – mutatott rá Cser-Palkovics András, hangsúlyozva: ezen gyűjtemény birtokában méltó emlékévre készülhet Székesfehérvár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában