Emlékezzünk!

3 órája

A vértanúk emlékezete a Tolnaiban

Korhű ruhát öltött a hagyományőrző nagymester Székesfehérváron, így lépett be a minap a VMK Tolnai utcai tagkönyvtárába. Látogatása örömmel és könnycseppel is párosult: egy kis emléksarkot rendezett be az október 6-a felé közeledve az aradi vértanúknak tiszteletére.

Kecskés Zoltán

Családi örökség az elhivatottsága Bencze Tamásnak.

Fotó: Fehér Gábor / Archív

Bencze Tamás az I. András Király Lovagrend nagymestere autentikus ruhában érkezett a könyvek birodalmába, korhű fegyvereket hozott és saját gyűjteményéből képeket az aradi vértanúkról, akik  példát mutattak hősiességből, bátorságból, kitartásból és hűségből is.

Bencze_Tamas_Lovagrend_nagymestere_hagyomanyorzes_VMK_Tolnai_utcai_tagkonyvtar
Bencze Tamás: A mi feladatunk az, hogy őrizzük és ápoljuk október 6-a emlékét, üzenetét pedig soha ne feledjük
Fotó: a könyvtár

A célom az, hogy az érdeklődőknek, olvasóknak adjunk egy kis betekintést az október 6-i nemzeti gyásznapról. Fontos, hogy az ifjú korosztály is megismerje a hősök életét és a múlt történéseit és megtanulja tisztelni azokat, akik életüket adták a szabadságért. A mi feladatunk az, hogy őrizzük és ápoljuk október 6-a emlékét, üzenetét pedig soha ne feledjük.

 – mondta a hagyományőrző nagymester, miközben a kiállítását rendezte.

Kalincsákné Molnár Zsuzsanna a könyvtár vezetője elismerően beszélt Bencze Tamás hagyományőrző munkájáról:  – Évek óta nagyon jó a kapcsolat a nagymesterrel. Több történelmi jellegű programnál is segített nekünk a megvalósításban, például, 2022-ben Aranybulla Emlékévben több csoportot is fogadtunk, Tamás pedig mesélt és bemutatta az Aranybulla keletkezését. 2023-ban a Petőfi- Emlékév kapcsán is számíthattunk a tudására, tapasztalatára. Köszönjük neki, hogy ismét megtisztelt minket – mondta a FEOL-nak.

Egy korábbi cikkünkben pedig a lakásán fogadta stábunkat, ahol mesélt erről a szűnni nem akaró elhivatottságáról is!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában