"Lángokban az ország" konferenciát tartottak Fehérváron

A „Lángokban az ország” tudományos konferenciát tartottak hétfőn Székesfehérváron a Szent István Király Múzeum Rendház Látogatóközpontban. A konferencia a város 1944 októberi bombázásának évfordulójára emlékezve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Szent István Király Múzeum közös szervezésében valósult meg.

Gombor Lili

Magyarországot a második világháború során egy éven át bombázták a levegőből

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Rendház Látogatóközpont Dísztermében összegyűlteket Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója köszöntötte. A Lángokban az ország konferencia első előadói Hatala András százados és Szatmári András százados (HM HIM Hadtörténeti Múzeum) voltak, az Aknák, gránátok, bombák, rombolás földről és levegőből című előadásukkal, amelyen a közönség a lövészeti ismeretekbe nyerhetett mélyebb betekintést. Majd Romat Sándor (Szent István Király Múzeum): „Hazaérve csetlettünk botlottunk a hullák között”– Egy bombázás rekonstrukciója című előadása következett, őt Kiss Henrietta (Várkapitányság Nonprofit Zrt., ELTE BTK Társadalom- és gazdaságtörténet Doktori Program) követte, aki személyes dokumentumok tükrében mutatta be, milyen volt az élet a budai Várban az 1944–45. évi ostrom idején.

Kovács József Dénes (Déri Múzeum, Debrecen) Acél- és tűzeső Debrecenben címmel a Cívisváros 1944. június 2-i bombázásáról beszélt a közönségnek, végül Németh Ildikó (Soproni Múzeum) A soproni Tiszti Leánynevelő Intézet sorsa a második világháború alatt – Egy bombázás következménye című előadásával zárult a tudományos konferencia. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában