Nem adta fel párizsi, ötkarikás álmait

2024.06.09. 14:19

Demeter Bence olimpiai szerepléséről a kínai világbajnokság dönt

Remek kezdés után 0 pontot lovagolt az ankarai világkupa-döntőben, ezzel nem került közelebb ötkarikás álmához a Volán Fehérvár öttusázóinak világ- és Európa-bajnoka, Demeter Bence.

Horog László

Demeter Bence a medencében, egy korábbi, németországi világbajnokságon, Berlinben

Fotó: MÖSZ

Az első, tavaszi, kairói vk-n nem indult, aztán Ankarában, Budapesten, Szófiában már igen, valamint ott volt a rajtnál a legutóbbi, törökországi viadalon, a vk-finálén. A párizsi, nyári olimpiához nem került közelebb, mert 0 pontot lovagolt, kiszállt az éremért zajló csatákból. A Volán Fehérvár riói olimpikonja, a nagy csatákban edződött Demeter Bence a küldöttséggel szombaton elutazott Kínába, a június 16-án záruló világbajnokságra. A Volán Fehérvárt rajta kívül Tamás József képviseli, aki vasárnap megkezdte szereplését férfi váltóban, a fővárosi Koleszár Mihály társaságában. Demeter szerdán kezd a férfi selejtezőben.

-Egyiptomban nem indultam, Ankarában kiestem a selejtezőben, Szófiában bejutottam a döntőbe, azonban a ló kibabrált vele, 258 pontot lovagoltam, így 16. helyen zártam, ezzel az eredménnyel nem volt esélyem az élmezőnybe kerülésre. Budapesten nagyon jól ment, az élről kezdtem az utolsó sorozat előtt vezettem, végül ötödik lettem. Ez az eredmény arra feltétlenül elég volt, hogy a júniusi, csengtui világbajnokságon és a világkupa-döntő rajthoz álljak egyéniben – mondja Demeter Bence.

Futóedzés után a Börgöndi után, balról Málits István, korábbi Eb-ezüstérmes, Demeter Bence és Tamás József
Fotó: Horog László/FMH

A legutóbbi, ankarai vk-finálén 36 sportoló bizonyíthatott, selejtezőt nem rendeztek, a középdöntőben, a körvívásban 21 tust adott 13 vereséget szenvedett, ez kimondottan jó kezdésnek számított, a harmadik helyen tudta le ezt a számot. Aztán következett a középdöntős lovaglás.

-A hatos akadályig nem volt gond, egy verőhibával mentem, majd a hetesnél megállt a ló, kitört, nem akart menni sehova. Megpróbáltam a nyolcast, de az annyira közel volt a heteshez, hogy túl nagy kört kellett volna tennünk, amire nem maradt idő, kicsengettek. Nem volt esély, hogy befejezem a pályát, mert a két kitörés miatt nagyon sok időt vesztettem. Nem volt esélyem a 18-as döntőbe jutásra. A lovaglás végén a helyiek bejöttek a négylábúval, próbáltak ugratni vele, de velük sem volt hajlandó. A vk-döntőn én ültem rá először, hetekkel korábban, az ankarai vk-versenyen sem teljesített sehogy, ott is nulla ponttal zártak vele. Amúgy nem rossz képességű ló, de nem egyszerű vele. Azt mondják, ha „befejel”, azaz, ha megsértődik, vagy megijed valamitől, nem hajlandó továbbmenni. A bemelegítésnél nem volt gond, mondjuk gyengébbek sikerült ugrás volt, de megoldottuk, aztán korrigáltuk, nem voltak rossz érzéseim, amikor indultunk a pályára.

Demeter kimondottan jó, megbízható lovasnak számít a sportágban, azonban nem először fordul elő, hogy patás társa nem segíti a sikeres szereplésben. Idén ráadásul a négyből két vk-eseményen babrált ki vele, felvetődik a kérdés, hogy a nemzetközi szövetség talán mégsem hozott jó döntést, amikor ezt a számot az akadálypálya, az OCR váltja Párizs után, ahol a sportoló csak magára számíthat. Ellenben egy rossz ló évek, évtizedek munkáját teheti tönkre.

-Sajnos a rendezők, illetve a szövetség, a UIPM nem mindenütt áldoz erre. Akadnak helyszínek, ahol nagyon jó az összes ló, másutt alig tudnak néhány épkézláb paripát versenybe állítani. A lengyeleknél mindig jó a helyzet, évekkel ezelőtt a katonai vb-n olyan lovakat hoztak, hogy minden versenyző gond nélkül végigment, talán egy-két kitörésre emlékszem, a gyengébb lovasok is simán megoldották. Magyarországon mindig jók a lovak, a fehéroroszoknál sem volt gond, amikor rendeztek versenyeket. Azzal, hogy a lovaglás szorul ki a sportágunkból - a júliusi, budapesti Európa-bajnokságon, valamint a párizsi olimpián véget ér az öttusa a régi formában -, egyre kevésbé foglalkoznak vele, ami meglátszik a lovak minőségén. Az egyiptomiak mindig jó lovakat állítottak csatasorba, Mexikóban sem volt gond soha, bár ott az utóbbi években már nem rendeztek versenyeket. Angliában 10-15 éve a legkeményebb lovaspályákat mérték ki, remek négylábúakkal, az utóbbi időszakban viszont már nem voltak a korábbi, magas elvárások. A németeknél is jó volt állomány, de hosszú évek óta már ők sem bonyolítanak viadalokat. A legnagyobb nevek is megjárhatják rossz lósorsolással, a cseh Svoboda később ugyan nyert olimpiát, de előzőleg elbukott, az orosz Zenovka is, a legutóbbi olimpián a német Annika Schleu biztos aranyérmet lovagolt el.

Demeter további, ötkarikás esélyeiről merengünk. A mieink közül egyelőre Böhm Csabának van párizsi, indulási joga, a fennmaradó másik helyért Szép Csaba harcol Demeterrel.

Demeter Bence (balra) és édesapja, Demeter József az áprilisi, budapesti vk-viadalon
Fotó: Horog László/FMH

-Böhm Csaba tavaly júniusban, a krakkói Európa Játékokon lett bronzérmes, én kiestem a középdöntőben, Csabi ezzel indulási jogot szerzett Párizsban. Persze, egyértelmű védettséget nem kapott, hiszen ha a magyarok közül bármelyikünk kiugróan teljesít idén tavasszal, újabb szereplők is helyzetbe kerülhettek volna. A legutóbbi vk-döntőn selejtezőt nem rendeztek, ellenben a középdöntőn és a döntőben is zajlott lovaglás, a viadal közvetlen kvótát nem adott a francia fővárosba, de világranglista-pontokat igen. Böhm nyert Ankarában, remek formában van, Szép Balázs pedig 7. lett, ezzel ő is előttem helyezkedik a világranglistán, illetve olimpiai ranglistán. Én ezen rangsorban - emlékeim szerint - a 26-27. helyen tanyázom, Szép tizedik, Böhm pedig harmadik, tehát jobb helyzetből várják a kínai világbajnokságot, ami dönt mindenről. Ami biztos, az első hatban kell lennem a vb-n, valamint nem ártana, ha legjobb magyarként végeznék, úgy lenne esélyem az ötkarikás szereplésre. Ez nem lehetetlen helyzet, optimista vagyok, hogy meg tudom csinálni. Böhmnek már van indulási joga, neki nagyot kellene buknia Csengtuban, hogy ne induljon Párizsban. Széppel viaskodom a másik, ötkarikás pozícióért. A hazai, elnökségi ülésen elhangzott, illetve a válogatási elvek szerint is a világbajnoki szereplés döntő fontosságú, tehát az utolsó esélyem a júniusi, ázsiai vb. Ha én a hatban vagyok, mondjuk dobogós, Böhm és Szép nincs a közvetlen élmezőnyben, akkor gyakorlatilag biztosan indulok az olimpián. Az lenne igazán érdekes helyzet, ha mindannyian ott vagyunk a legelején, akkor nyilván az utóbbi vk-viadalokon elért eredmények rangsorolnak, én a budapesti 5. hellyel rendelkezem. Ha mondjuk Szép és én dobogósok vagyunk, Böhm pedig mondjuk csak 8., az új helyzet, de ez pusztán játék a számokkal. Ami biztos, hatban kell lennem, hogy egyáltalán bizakodhassak. Böhm a legstabilabb közülünk, nagyon jó formában van, két éve, minden viadalon ott van az első hétben. Három esztendeje is volt esélyem kijutni Tokióba, jó formában voltam, a vb döntött ott is a nyitott kérdésekről. A lovaglás során sajnos csak 258 pontot lovagoltam, végül 9. lettem, Kasza Róbert indulhatott az olimpián. Ha dobogós vagyok a világbajnokságon, ahogy előzőleg, 2016-ban, Rióban, 2021-ben, a japán fővárosban is szóhoz jutottam volna az olimpián. A vb-n elért 9. hely nem volt elég az ötkarikás induláshoz, Kasza Robi sérülés miatt nem indult a világbajnokságon, később az olimpián igen, mert az én 9. helyezésem a vb-n nem volt elég a későbbi, nyári játékokhoz.

Demeter azt mondja, a lelkiismerete tiszta, mindent megtett a sikeres szereplés érdekében.

-Szeretnék ott lenni az olimpián, nem gondolok másra. A kvóta megszerzése miatt nagyon sűrű volt az utolsó néhány hónap, nem utaztam mindenhova csúcsformában, de igyekeztem mindent beleadni. Az első, ankarai viadalon nem voltam jó állapotban, Szófiában és Budapesten igen, legutóbb, a török fővárosba is fáradtnak éreztem magam, de nem volt vészes, a lovagláson múlt a helyezésem. Elmúltam 34 éves, Párizs lenne az utolsó olimpián, erre fókuszálok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában