MÁV Előre SC

2024.06.09. 11:21

Jó úton, csak „előre” haladnak!

A város legpatinásabb, idén 125 esztendős sportegyesülete a MÁV Előre SC, amely az utóbbi évek megfeszített munkájának köszönhetően ismét régi fényében csillog, és nem kevesebb, mint tizenhárom szakosztályt működtet.

Káldor András

Kovács Krisztián a MÁV Előre SC ügyvezetője

Fotó: A klub

A klub ügyvezetője, Kovács Krisztián tájékoztatta lapunkat a közösség életéről, terveiről, természetesen kitérve a sokakat érdeklő röplabda szakosztályra is, melynek csapatai ez évben kiemelkedő eredményeket értek el. S nem utolsó sorban fehérváriak ezrei mondhatják el magukról, hogy ebben a patinás klubban kezdték pályafutásukat és lettek ismert, elismert „MÁV Előrések”.

- Mielőtt rátérnénk a klub éves teljesítményére, az egyesület munkájára kérem, mutassa be magát, hogyan került Székesfehérvár legidősebb klubjának élére ügyvezető igazgatóként, hiszen a Kovács vezetéknév elég gyakori?

A személyes indíttatásom édesapámon, Kovács Józsefen keresztül köthető Székesfehérvárhoz, ő itt kezdte a labdarúgó pályafutását a Videoton SC-nél, ahol nagyon sikeres volt, többszörös válogatott és olimpia ezüstérmes, valamint a város díszpolgári címmel illette. Székesfehérváron születtem, bár nem sokat éltem itt, mert nyolc hónapos lehettem, amikor Budapestre költöztünk. Majd legközelebb akkor kerültem közelebbi kapcsolatba a várossal, amikor Koch Róbert lett a röplabda szakosztály szakmai igazgatója, és ő invitált ide a klubhoz. Korábban sikeresen működtünk együtt a strandröplabdában, és a férfi válogatott mellett. Először a röplabda szakosztály vezetője lettem, ezt fél éven keresztül csináltam. Ekkor kezdett el zakatolni, kezdte meg menetelését férfi csapat, majd a több mint egy éve, a tél folyamán megkért az elnök úr (Tálos Péter - a szerk.), hogy vegyem át az ügyvezetői pozíciót a távozó Szabó György helyett. Megtisztelő volt számomra a felkérés, melyet elvállaltam, és azóta ellátom a klubbal kapcsolatos teendőket. Büszke vagyok arra, hogy jelentős eredményeket érnek el a szakosztályok.

- A tradicionális sportágak mellett kimondták, hogy a közelmúlt szakosztályait szeretnék újjáéleszteni, továbbá lehetőséget biztosítanak a tenni akaró, új kezdeményezéseknek is. Nem véletlenül, hiszen bő tíz éve két szakosztállyal a megszűnés határán evickélt a nagy múltú egyesület, most pedig tizenhárom különböző sportágban próbálhatják ki magukat a fiatalok. Hogyan lehet egy ekkora volumenő klubot kézben tartani?
Fontos megjegyezni, hogy kiemelt vidéki sportszervezet lettünk ebben az évben, egy hármas konzorcium tagjaként a Honvéd Szondi SE, és az ARAK mellett. Ennek a társulásnak mi vagyunk a vezetői. Szépen fejlődünk, fogunk bérelni egy 3330 négyzetméteres saját csarnokot a Sóstó ipari parkban, ide átvisszük az utánpótlás röplabda csapatokat, a felnőtt női és férfi csapat számára lesz egy külön terem, és alakítjuk ki a strandröplabda utánpótlás bázist is. Nagyon jó kapcsolatban vagyunk, és jól megtaláltuk a közös hangot a város vezetésével, Cser-Palkovics András polgármesterrel és a stábjával. Emellett feltétlenül ki kell emelnem azt, hogy sikerült felépíteni úgy a klubot, hogy mindenki nagy lelkesedéssel dolgozik az eredményekért, megtaláltuk azokat, akik a legnagyobb segítséggel lehetnek számunkra. A röplabda csapat korábbi játékosa és edzője Csizmadi András lett az irodavezető, két hölgyet pedig sikerült átcsábítani a versenyszférából hozzánk, akik Balogh Ágnes mellett dolgoznak, és kitűnően ki tudják szolgálni a szakosztályokat. Az utolsó közgyűlésen hivatalosan is felvettük a fit kid sportágat is a szakosztályok közé. Ez egy közkedvelt mozgásforma, nagyon kevesen tudják Székesfehérváron, hogy az akrobatikus rock-and rollal ötvöződő talajtorna rendkívül népszerű országos szinten.

- Minden kétséget kizáróan a klub zászlóshajója a röplabda szakosztály, amelynek férfi szakága két év alatt, a második vonalból feljutva az Extraligában kétszer ezüstérmes lett, míg a nők klubrekordot beállítva a 4. helyen zártak, hogy látta az idényt?

Sajnos a férfiaknál az aranyérem idén sem jött össze, ugyanúgy az ezüstöt szereztük meg, mint az előző évben. A lányokkal pedig a bronzcsatában voltunk érdekeltek, itt végül az ötödik mérkőzésen kaptunk ki, és a negyedik helyet szereztük meg. Azonban ez is nagy eredmény az előző évhez képest, amikor kis híján kiesett a csapat. Dávid Zoltán vezetőedző menesztése után az elnök úr lengyel vagy olasz szakembert szeretett volna látni a férfiak kispadján, az olasz bajnokságból érkezett végül az argentin Omar Pelillo. Kétségtelenül jó szakember, több új elemet megtanított a csapatnak, ellenben egyetlen egy probléma van vele kapcsolatban, hogy kizárólag spanyolul és olaszul kommunikál, keveset tud angolul, nincs meg a kellő nyelvtudása, dacára annak, hogy ezen a nyelven az összes játékossal tudna beszélni, nem kizárólag Szabó Vilmossal, aki a tolmács szerepét töltötte be a csapatból. Az volt a vezetőség feltétele, hogyha visszajön a szabadságáról, akkor meg kell tanulnia olyan szinten angolul, hogy megértesse a magát játékosokkal. Amennyiben azonban a tovább is fennáll a kommunikációs probléma a későbbiekben, akkor felbontjuk vele a szerződést. Feladó pozícióban Szabó Vilmos erősít bennünket a következő idényben is első számú feladóként, nem titkolt célunk, tovább építsük őt, és idővel az olasz második, vagy harmadik ligába értékesítsük, azt bizonyítva, hogy igenis mi egy utánpótlásbázis vagyunk, és az a cél nálunk hogy kineveljük a játékosokat. Redjo Koci mellé érkezik egy másik albán válogatott játékos. Ambrus Bence egyértelműen azért távozott, mert ő Dávid Zoltánra amolyan pótapaként nézett fel, és távozása után nem tudott ezzel a helyzettel mit kezdeni. Sajnáljuk, hogy elment, mert rendkívül sokat fejlődött nálunk. Boa Szabolcs még nagyon vívódik, hogy átnyergeljen-e a civil életbe, mert jó iskolákat végzett, ellenben az utolsó néhány mérkőzésen, a döntőben extrán teljesített. Ő még nem tudja azt, hogy a folytatásban játsszon-e. Rajtuk kívül Christian Janke, és Tomás Dileo távozott még, a többiek javarészt továbbra is nálunk folytatják. A lányoknál megmarad a csapat magja, és a vezetőedző Lukasz Przybylak-al szemben tovább él a bizalom, élő szerződése van. A légiósok közül Jessica Ventura, Massiel Matos befejezte nálunk a pályafutást, és Tóth Hajnalka is eligazol. Két-három érkezőre lehet számítani, az idény után visszavonult Vacsi Evelin pedig a klubon belül kapott munkát.

- Zárjuk rövidre: olyan hírek keltek szárnyra a városban, hogy a fővárosba akarja a klub költöztetni a röplabda csapatokat, van, volt ennek alapja?
Egész biztosan azért merülhetett fel az a kérdés, mert a nemzetközi mérkőzéseinket Tatabányán játszottuk más megoldás híján. Semmilyen realitása nem volt, ez csupán pletyka. Nem is a főváros, hanem Tatabánya illetve Tata merült fel, de kizárólag azért, mert a férfiak elindultak két a nemzetközi kupában, és idén a nők is csatlakozni fognak, és kilépnek a nemzetközi porondra. Amennyiben a Challenge kupa sorozatot nézzük, ott olyan feltételeknek kell megfelelni a csarnok szempontjából, amelyre sajnos nem alkalmas a fehérvári sportlétesítményeknek a kilencvenkilenc százaléka. Egyedül az új multifunkcionális csarnok tölthetné be ezt a szerepet, ám nagy valószínűséggel egy időpontban játszanánk a jégkorongozókkal. A jég leolvasztása, és újra fagyasztása rendkívül bonyolult és költségigényes lenne. Ellenben nagyon jó kapcsolatot ápolunk az Alba Fehérvár kosarasaival, és Balássi Imre elnök úrral, sikerült vele megbeszélni, hogyha elindulunk a MEVZA és Challenge kupákban, akkor beengednek bennünket a Gáz utcai csarnokba. Viszont megtekintették és lemérték a pályát a röplabda szövetség illetékesei, de nincsen meg a kellő „kifutó” oldal irányban, így nem alkalmas nemzetközi mérkőzés rendezésére. Hozzáteszem meg lehetett volna pedig tölteni, és jó hangulatú meccseket lehetett volna játszani. A kérdésre visszatérve: a MÁV Előre abszolút székesfehérvári kötődésű klub, és ez mindig is így lesz, és itt fog maradni!

A MÁV Előre-Foxconn női röplabda csapata (sötétkék) kipróbálhatja magát ősszel a nemzetközi porondon is
Fotó: FMH-archív (Fehér Gábor)

- Még mindig a labdánál maradva: korábban az volt a terv, hogy a klub „feléleszti” labdarúgó szakosztályát, amely a hetvenes években három évig szerepelt az NB I-ben. A hírek legutóbb arról szóltak, hogy kitűnő fehérvári kötődésű szakemberek – Csucsánszky Zoltán, Disztl Péter – dolgoznak a klubnál, mit lehet tudni erről a projektről?
Nagyon örülök annak, hogy el tudtuk indítani ismét a labdarúgó szakosztályt, az pedig, hogy őket megnyertük, és nálunk dolgoznak szakmailag, kitűnő hátteret biztosít ehhez. Ebben az idényben már bizonyítottak, hiszen a kiemelt U19-es labdarúgó csapatunk a röplabdázó hölgyekhez hasonlóan szintén negyedik lett a Fejér Vármegyei I. osztályban, ahol mindössze egy ponttal előzött meg bennünket a Gárdony együttese. Emellett a Főnix FC-vel - amely idén megnyerte a megyei első osztályt - remek kapcsolatban vagyunk, de nem akarunk mi ilyen magas szintre törni, kizárólag az utánpótlással kívánunk foglalkozni, és egy kiszolgáló csapata, utánpótlás bázisa szeretnénk lenni a Fehérvár FC-nek.

- Van az egyesületnek egy szintén veretes múlttal rendelkező kézilabda szakosztálya (NB II?), és teret adnak a minifocinak is, velük mi a helyzet?

A kézilabdázó fiúk is elég szépen szerepeltek, őket Erdei Krisztián és csapata felügyeli, hozzáteszem nagyon ügyesen, az NB II-ben, a hetedik helyen végeztek idén. Ezzel a játékoskerettel az utánpótlásra összpontosítanak ők is, csak néhány profi státuszú játékosuk van. A minifociban éppen a héten tartanak szakági közgyűlést, a szövetség indítani fog egy versenysorozatot, bajnokságot, nyolc-tíz csapat részvételével, és ebben a MÁV Előre is elindul.
- Szervezett keretek között sportolhatnak az asztalitenisz, a darts, az ökölvívás, az aikido, a tenisz, a vívás, és a rúdsport szerelmesei, mit tudnak nyújtani számukra?    

Bármelyik sportágat megnézzük, bátran tudnak nálunk fejlődni fiatalok, köszönhetően annak remek szakemberek dolgoznak a szakosztályokban.

- Lesz-e olyan sportág, amely a későbbiekben csatlakozhat a klubhoz?
Nem tervezzük bővíteni a szakosztályok számát, mert úgy érezzük már így is tetemes, de esetleg máshol megszűnő olimpiai sportágat képviselő szakosztályt szívesen átveszünk. 

- Hogy állnak létesítmények terén?

Visszakaptuk a várostól a Prohászka úti sportpályát, oda, az emeleti részre fog költözni a nyár folyamán az irodánk. Teljesen felújítottuk, most már csak a burkolatokat kell lerakni. A rekortán borítású pálya kezdett lekopni, és műfüves borítás kap hamarosan, ennek a tervezése és kivitelezése folyik jelenleg, és ez is augusztus végére realizálódhat. A környező iskolákból szeretnénk elindítani utánpótlás csapatokat majd ezen a helyszínen.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában