Sípcsont és szárkapocscsont-törés

2024.10.25. 15:35

Galántai Tamás: "Az járt a fejemben vajon focizhatok-e még"

Januárban már labdás edzéseket is végezhet a Főnix, és a Puskás Akadémia korábbi labdarúgója, aki október 10-én a magyar U19-es válogatott Skócia elleni felkészülési mérkőzésén szenvedett súlyos sérülést. Öröm az ürömben, hogy Galántai Tamásnak óriási szerencséje volt.

Németh Krisztián

Fotó: Galántai Tamás/Instagram

Drámai okok miatt állt hosszasan a játék az október 10-i debreceni mérkőzésen. Jeremiás Gergő szövetségi edző kezdőként vetette be a 18 éves középpályást, akinek kis híján borzalmas fordulatot vett a labdarúgó karrierje az 51. percben, miután az angol másodosztályban szereplő Norwich City labdarúgója Gabriel Forsyth durván rácsúszott a lábára.

Galántai Tamás a felkészülést a Serie A-ban szereplő felnőtt csapattal kezdhette meg Torinóban
Fotó: Galántai Tamás/Instagram

"Megpróbáltam elpöckölni a labdát, amikor a srác elkaszálta a támaszkodó, jobb lábamat. Abban a pillanatban éreztem, hogy nagy a gond. Végig eszméletemnél voltam, rengeteg adrenalin volt bennem, és nagyon megijedtem a látványtól. Felemeltem a lábam és csak lifegett. Az járt a fejemben, hogy mennyit kell kihagynom, vagy egyáltalán focizhatok-e még" - idézte fel Galántai Tamás a DEAC stadionban átélt szörnyű pillanatokat.

Mentőautó érkezett érte a gyepre, azonnal infúziót kapott.

– A debreceni kórházba vittek be, ahol szállítható állapotba hoztak, majd a szüleimmel feljöttünk Budapestre, ahol másnap reggel megműtöttek. Néhány nap után elhagyhattam a kórházat, azóta itthon vagyok. A műtétet követő három nap nagyon szörnyű volt, komoly fájdalmaim voltak. Azóta jobb a helyzet, de amikor felállok lüktet, és fáj a sípcsontom. 

Mint megtudtuk, a sérülést okozó játékos nem kereste azóta Tamást, emlékei szerint csak megveregette a vállát, miközben "S" alakban állt a lába. Egyébként a pályán csak sárga lapot ért a skót belépője – edzőjében Neil MacFarlane-ben volt annyi önkritika, hogy a negyedórás ápolási szünet után szinte azonnal lecserélte.

Tamás sok biztatást kap: barátoktól, ismerősöktől, és nem utolsósorban az orvosoktól!

– Rengeteg üzenetet kaptam az elmúlt napokban, még olyanoktól is, akiktől nem számítottam rá. Ezúton is mindenkinek köszönöm! Az orvosok szerint 3-4 hónap múlva meccset játszhatok. A lehető legjobbat kaptam ettől a helyzettől, nem erre számítottam.

 

Galántai Tamás édesapja: "szülőként egy dolog érdekel, hogy legyen egészséges a fiam"

 

–  A lelátóról láttam a sérülést. Nem kívánom senkinek azt a húsz percet, amíg a pályán stabilizálták az állapotát. Csak annyit mondtak, hogy S alakban van a lába – emlékeztet az édesapa, Galántai Zsolt a Debrecenben átélt pokoli pillanatokra. 

– Öröm az ürömben, hogy nagyon szerencsés helyen tört el a lába. A boka fölött 15-20 centiméterrel tört el a sípcsontja, és nem sérült sem a bokája, sem a térde. Ha bármelyik két ízület érintett lenne, akkor legalább egy évet kellene kihagynia A csont hat hét múlva beforr, de már jóval előbb megkezdheti a rehabilitációt. Szülőként egy dolog érdekel, hogy legyen egészséges, és "működjön" a lába. Az orvosok azt mondják erre 99 százalék esély van. Már a magyar és az olasz orvosok is egyeztettek. Külön szeretnénk megköszönni az U21-es válogatott orvosának Dr. Lestár Péternek, hogy szakszerű, és jó munkát végzett.

Zsolt is futballozik, fia számára felüdülést jelentett, hogy súlyos sérülése után pár nappal kint lehetett a pályán édesapja meccsén. Egyébként a családfő a többi között Lipcsei Péterrel, és Sowunmi Thomas-szal játszik a B.O.SZ. csapatában a fővárosi öregfiúk-bajnokságban, ahol az elmúlt hat évben sorra begyűjtötték a bajnoki címeket.

Galántai Tamás karrierje 2022 nyarán vett komoly fordulatot, amikor leigazolta az olasz Torino FC a Puskás Akadémiától. Ezt megelőzően öt éven át a Székesfehérváron, a Főnixben rúgta a bőrt, mint mondta, ott tanulta meg a foci alapjait, rengeteget fejlődött, enélkül aligha került volna külföldre. Légiósként több sérülés is nehezítette az életét.

– Az első évemben az U17-ben szerepeltem. Jól indult, de hét hónapra kidőltem a sorból egy összetett orvosi probléma miatt: közrejátszott benne a növekedésem, és a fizikális terhelés. Az előző szezonom az U18-ban már jobban sikerült. Csak kisebb sérüléseim voltak, alapember lettem, edzettem az idősebbekkel, előfordult, hogy csapatkapitány voltam. 

Idén már a felnőtt csapattal kezdhettem meg a felkészülést, szimpatizál velem Paolo Vanoli vezetőedző. Jól indult a szezon, de aztán vádlisérülést szenvedtem, emiatt ki kellett hagynom négy hetet. Amikor visszatértem a már elkezdődött a Primavera, az U20-as bajnokság, így visszahívtak oda, ám nehéz volt formába lendülni. Nehéz helyzetben vagy ha megsérülsz, újra ki kell érdemelned a helyed. A válogatott szünet előtt először voltam kezdő az Empoli ellen, jól is ment a játék. Aztán hazajöttem és történt, ami történt Debrecenben….

Galántai Tamás 6-10 hétig itthon, családja körében gyógyul, klubja is ezt javasolta. Ha minden jól megy január közepén labdás edzéseket végezhet csapatával.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában