Dunaújvárosban járt

2024.10.22. 12:18

Hámori Luca befejezte volna az olimpia után

Olimpikon vendége volt a Dunaújváros Ökölvívó SE-nek. A nyári párizsi olimpián az ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoporjában ötödik helyen végző Hámori Luca tartott élménybeszámolót Dunaújvárosban.

Szabó Róbert

Élményeiről mesélt a DÖSE vendégeként Hámori Luca

Fotó: Ihász Martin / DUOL

A 23 esztendős olimpikon a nyári élményeiről tartott élménybeszámolót, valamint bemutatóedzést is tartott a DÖSE sportolóinak a Nyers László Küzdősport Centrumban – számolt be az eseményről a DUOL.hu. A kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület színeiben versenyző Hámori Luca történelmet írt a nyáron, hiszen ő volt az első magyar női ökölvívó, aki olimpián képviselhette hazánkat.

Hámori Luca
A dunaújvárosi szorítóban Hámori Luca
Fotó: Ihász Martin / DUOL

– Tízéves voltam ekkor, és a szüleim  ellenezték, hogy bokszoljak. Mondták, mi lesz az arcommal, eltörik majd az orrom, de az első edzés után engem már nem lehetett az ökölvívástól elszakítani – mesélte Hámori Luca a kezdetekről. Elmondta, a bátyja is bokszolt, az ő hatására kezdett el megismerkedni a sportággal, amely a kamaszkorától kezdve az egész életét teljessé teszi.

A sportoló arról is beszélt, sok szabadideje nincs, nehéz magánéletet élnie. Mindennapjait

  • az edzés és
  • az azt követő pihenés teszi ki.

Kiemelte, mivel a párja szintén ökölvívó, így könnyebb helyzetben van, hiszen tudja miről szól az élete. Elmondta, az olimpia után több hét pihenője is volt, csak nem rég kezdte újra az edzéseket, azokat is csak könnyített verzióban, de hamarosan elkezdődik a kemény munka.

Éremért ment az olimpiára Hámori Luca, úgy tervezte utána abbahagyja

A nyáron történelmet írt Franciaországban Hámori Luca, hiszen női ökölvívóként ő volt az első, aki hazánkat képviselte. A dunaújvárosi látogatásán elmondta, éremért utazott Párizsba, de így is kihozta a maximumot a szerepléséből, hiszen mindkét ellenfelét, akiket legyőzött esélyesebbnek tartották nála.

Úgy terveztem, hogy az olimpia után abbahagyom

– fogalmazott Hámori Luca, akinek már akkor megváltozott az elképzelése, amikor beleszagolt az esemény hangulatába Párizsban. Hozzátette, eltökélte, hogy mindenképp olimpiai érmet akar szerezni, amire legközelebb Los Angelesben lesz lehetősége négy év múlva.

Van, ami elszomorítja az olimpikont

A 2024-es párizsi olimpia több olyan eseményt is tartogatott magában, ami emlékezetes marad negatív értelemben. Az egyik ilyen volt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedte, hogy szorítóba lépjen és így a magyar sportoló ellen megmérkőzzön, majd egyhangú pontozással le is győzze az algériai Ímán Helíf. Az ökölvívóról kiderült, hogy biológiailag férfi, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség így nem is engedi részt venni a versenyein, de a NOB-ot ez nem zavarta. Hámori Luca ennek ellenére sem foglalkozott az előzményekkel, csak saját magára koncentrált, hiszen úgy volt vele, nem rajta múlt, hogy így alakult a helyzet. Arra azonban nem volt felkészülve ő és a stábja sem, hogy ekkora felhajtás lesz az egészből.

– Mindent el akartam mesélni az itthoniaknak, fotókat akartam készíteni, így elkövettem egy nagy hibát, a telefonomat nem kapcsoltam ki, pedig többen is ezt javasolták.

Az eset kapcsán az szomorít el, hogy mindenkinek a Helíf elleni meccs jut eszembe velem kapcsolatban, nem pedig az, hogy én vagyok az első magyar női ökölvívó, aki olimpikon lett és ötödik helyet ért el.

– fogalmazott Hámori, akinek idő kell ahhoz, hogy ezt elfogadja. A mérkőzéssel kapcsolatban azt még elmondta, ha kikapcsolta volna a telefonját akkor máshogy is alakulhattak volna a dolgok, de az biztos, hogy ezek után nem fogja semmi sem kizökkenteni. Az algériai elleni meccse, és az ezt követő népszerűség miatt sok helyre hívják, ezért reméli, még több helyre eljuthat és elmondhatja a történetét.

Az élménybeszámolót követően a résztvevők kérdéseket tehettek fel az olimpikonnak, akiről kiderült, hogy hobbija a snowboard, a legjobb meccsének pedig az olimpia első fordulójában aratott győzelmét tartja. Arról is mesélt az érdeklődöknek, hogy a kedvenc ütése a balhorog, míg a példaképe a bátyja.

A dunaújvárosi ökölvívók és Hámori Luca (középen, fehérben)
Fotó: Ihász Martin / DUOL

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában