Hírek

2010.02.26. 16:43

Valós veszély a kémények miatt! Le is zárhatják a gázfogyasztót

FMH - Lakók százai kaptak és kapnak a napokban levelet, amiben az életveszélyes kéményrekre hívja fel a figyelmet a hivatal. Sokan fenyegetésnek érzik a figyelmeztetést, a Kémény Zrt. viszont valós veszélyről beszél.

Házi Péter

- Érthetetlen, miért kaptunk a Kémény Zrt-től egy piros, figyelmeztető lapot, amikor a kéményseprők a lakásainkban jártak, úgy tűnt, rendben találták a kéményeket és a gázkészülékeket is. A  lapon egyébként sem az szerepel, hogy a kémény életveszélyes, hanem pusztán annyi, a beépített műanyag ablakon nincs szellőző   - panaszolja Szelier Andrásné, aki a kéményseprőktől megkérdezte, miért kell a szellőzőt felszerelni, amikor a lakásban van légáramlás: a nyílászárók fele még a régi, nem is zárnak rendesen.
- Erre annyit mondtak, ők is érzik, de ez a dolguk - emlékezett vissza panaszos olvasónk. A négyszintes épületben nem ő az egyedüli, aki felháborodott  azon, hogy a már említett piros lapot követően a polgármesteri hivataltól  határozatot kaptak, melyben kötelezik őket a  lakásokban lévő kémények élet- és tűzveszélyes állapotának azonnali megszüntetésére.
- Két hete a kéményseprők nem jeleztek felénk semmit, most meg egy fenyegető jellegű levelet kapunk, mely egy 1996-os rendeletet említ, majd egy érthetetlen csavarral már arra hivatkozik a levél írója, hogy a gondot a be nem szerelt szellőzők jelentik. Honnan tudhattuk volna, hogy az ablakokra szellőzőt kell szerelni?    teszi fel a kérdést  - Huszár Béláné és egy másik lakó, Rakoncza Éva is. Mint Szelier Andrásné összefoglalja, megértik, hogy bizonyos esetkben be kell építeni a szellőzőket, csak a hangnemet és a hirtelen intézkedést nem értik, a lakók inkább segítséget, mintsem ledorongolást várnának.

- Az ablakcsere jelenleg nem építési engedély köteles, így a lakók saját döntésén múlik, milyen ablakot szereltetnek be. A törvény szerint azonban minden olyan átalakításhoz, amitől megváltozik a lakás légellátása, a gázszolgáltató ellenjegyzése lenne szükséges, de ezt a lakók túlnyomó része nem teszi meg. A törvény szerint csak a kéményt vizsgálhatjuk, az ablakokat nem, mi csak segíteni szeretnénk a lakóknak azzal, hogy a piros színű lapon jelezzük, mi az a probléma, ami veszélyt jelenthet - mondta megkeresésünkre Németh Sándor, a Kémény Zrt. igazgatója. Szigli István, a városfejlesztési bizottság elnöke pedig arra emlékeztetett, hogy az önkormányzat tavaly októberben kérte fel a Kémény Zrt-t a város összes gyűjtőkéményének átvizsgálására. Székesfehérváron évekkel ezelőtt sajnos egy maradandó sérülést okozó szén-monoxid mérgezés is történt egy ilyen, gyűjtőkéménnyel működő épületben, és senki nem szeretné, ha ennél még súlyosabb tragédia történne.
-Januárban megkezdtük a közel ezer darab veszélyes gyűjtőkémény átvizsgálását, az eddigi tapasztalatok szerint a kémények nyolcvan százaléka alkalmatlan a használatra. Ennek végső következménye a gázfogyasztók lezárása lehet, ez persze nem célunk. Eddig mintegy 250 lakásra vonatkozóan hoztunk határozatot, a lakók egy része meg is kapta már a levelet - tette hozzá a Kémény Zrt. igazgatója. Szigli István arra hívta fel a figyelmet, a város évek óta anyagilag is támogatja a termofor kémények felújítását, ám az érintettek kezdeti lelkesedése mára odáig fogyott, hogy egyetlen lakóház sem adta be pályázati felújítását.
Mindenesetre az érintett lépcsőházakban a gázszolgáltató hamarosan plakáton is felhívja a figyelmet a szükséges teendőkre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!