Hírek

2012.05.04. 05:37

Megújult a bicskei evangélikus templom

Bicske - Kívül-belül megújult az 1936-ban épült kis evangélikus templom, amelyik a háború alatt belövést is kapott. Az akkor épen maradt oltáron érintetlen maradt a nyitott Biblia.

Zsohár Melinda

A mai Magyarország területén csekély a katolikus és református hívekhez képest az evangélikusok létszáma, a történelmi egyház azonban erős talapzaton áll. Kulturális, oktatási, karitatív tevékenységük jelentős a hitélet mellett, templomaik megismerszenek az Erős vár a mi istenünk felirattal a bejáratuk felett. Bicskén a két háború között épült fel a templom, nem is a központban, hanem a malom közelében. A találatot kapott épületet a háború után rendbe hozták, s most ismét megszépítették. Az avatás ünnepi istentiszteletén megjelent Szemerei János evangélikus püspök, s Szebik Károllyal, a helyi gyülekezet  lelkészével tartottak közös áldást az örömteli esemény alkalmával. A felújítást a Bicskén hitbéli hűségéről is ismert Göllner család egyik tagja, a bicskei egyházközség világi elnöke, Zászkaliczky Tamásné Göllner Zsuzsanna vezényelte le sok-sok munkával.

A kisgyermekek a templomokat mindig tornyostul rajzolják, s valóban, a legkisebb keresztény-keresztyén templomnak is van tornya, mondta beszédében Szemerei János püspök. Pedig a protestánsok csak II.József  türelmi rendelete után építhettek tornyot Isten házaira. Igaz, akkortól villámsebesen pótolták a hiátust, s százával emelkedtek ki a földből a kisebb-nagyobb evangélikus templomok is, immáron toronnyal. Az égre mutató torony egyben jel, az Ég királya felé irányítja a tekintetet, de csak kívülről látszik. Ám a lényeg mégis az, hogy a templom a találkozások helye, ahol egymással és Istennel kerülnek spirituális kapcsolatba az emberek, utalt a püspök az épület szakrális erejére.

A több szakaszban történt felújításhoz hozzájárult az evangélikus egyház országos központja, a bicskei önkormányzat, s számos adomány gyarapította a szükséges költségvetést. Kívül a templomkertet is megszépítették, és természetesen az oltáron most is ott feküdt a mindig nyitott Biblia. A kis templomban a mai igények szerint kiszolgáló helyiségeknek is helyet szorítottak, hiszen ide gyakran messzebbről is érkeznek hívek, hogy a falak között felhangozzék a hálaadó ének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!