Hírek

2012.06.21. 04:37

Már a cseresznye is luxus? Fehérváron kiugróan magas a gyümölcs ára

Székesfehérvár - Kedden kilónként 1600 forintért kínálta a cseresznyét az egyik multi, tegnap a helyi élelmiszerpiacon 600-ért is láttunk. Miért kevés és miért ennyire drága minden gyümölcs?

Kocsis Noémi

Gál Benita két gyermekének vásárolt szerdán a piacon  cseresznyét és nektarint is vett, a szokásosnál azonban kevesebbet.
- Többet szoktam, de az árak miatt most már igencsak meggondolja az ember. Barackot is úgy ötszázért láttam, a cseresznyét kilencszázért vásároltam.
Cseresznye? Nincs, ma nem is kaptunk, mondja az árusok egyike. Meggy volt, de kora reggel el is adták valamennyit, esetleg valahol a piac közepén, a kistermelőknél még lehet pár rekesznyi... Valóban, a meggyet egyikük 560-ért méri, cseresznye is van még - igaz, már csak pár kiló.


Tegnapelőtt az egyik fehérvári bevásárlóközpontban a fél kilós, csomagolt cseresznye 799 forint volt, tehát egy kilót 1600-ért vehettünk volna, ez inkább luxusár - ezt erősíti meg Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnöke is, aki szerint a Fehérváron említett 900-1200 forintos árak kiugróak az országban máshol tapasztaltakhoz képest. Ők átlagosan 700-800 forintos árról tudnak. Kalkulációba azonban nem bocsátkozik a terméktanács elnöke.
- A zöldség és a gyümölcs az egyetlen termék, amely teljesen szabadáras, mindig a kereslet-kínálat arány határozza meg. Árat kalkulálni már csak azért sem lehet, mert csak becsült adataink vannak arról, mennyi gyümölcs marad a piacon a feldolgozóipar igényeinek teljesítése után.

A "miért ilyen kevés?" kérdésre a válasz a húsvéti fagyok tájékán lenne keresendő - akkor semmisült meg a várható termés 60-70 százaléka. A meggynél némiképp kedvezőbb a helyzet, csak negyvenszázalékos a termeléskiesés. Ám a mostani nagy meleg is veszélyezteti, ha hirtelen beérik az összes mennyiség, a piacon torlódva eladhatatlanná válhat. Ennek is köszönhető, hogy a következő napokban több ármozgás is várható a kereskedelemben.

Mégis mire számítson, aki befőzni, fagyasztani, kamrába eltenni, aszalni szeretne? Kajszi- és őszibarackból sem várható kiemelkedő mennyiség, meg is látszik az árán: tegnap a piacon volt 390-ért, de 750-ért már láttunk zamatos, szép honi termésű barackot. Van jó hír is: szilvából, almából, körtéből jó évre számít a terméktanács. S mivel minden évben elérkezik a dinnyeszezon, lassan aktuálissá válik a kérdés: az egyelőre körülbelül 200 forintos kilónkénti áron kínált (import) görögdinnyét mikor váltja fel az olcsóbb hazai? A nagy meleg most a dinnyének kedvez: jó éve lesz, mennyiségben és minőségben egyaránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!