Hírek

2012.08.16. 04:26

A kérelmek teljesültek

Székesfehérvár - Települések sora fordult tavasszal a kormányhivatalhoz, hogy máshova tartozna, mint az első körökben tervezték. A korábbi előzetes és a mostani érvényes térkép mutatja a különbséget.

Tribolt Lajos

A járások tervezésekor több elképzelés is napvilágot látott, s több térkép is felkerült az internetre. Sajnos előző cikkünkben egy olyan változatot közöltünk, ami egy korábbi állapotot tükrözött, miközben a szövegben a valódi kormánydöntést ismertettük. Most közöljük a hatályos döntés alapján készült térképet. A két térkép összevetése mindenesetre arra jó, hogy megnézzük, hol változtak az elképzelések menet közben. Több település fordult a kormányhivatalhoz annak idején, és többségük észrevétele beépült a végső döntésbe.

Pusztaszabolcson például tavasszal testületi ülés foglalkozott a kérdéssel. Őket az első elképzelések a gárdonyi járáshoz sorolták. A képviselők között volt is aki ezzel értett egyet, ám a többség úgy voksolt, hogy inkább Dunaújvároshoz tartozzanak. Vezér Ákos jegyző elmondta, hogy az egyik legfontosabb érv az volt, hogy Dunaújváros a viszonylag sűrűn járó  vonatokkal könnyebben elérhető, mint Gárdony. Szóba került az is, hogy a dunaújvárosi mentők, tűzoltók, katasztrófavédelmisek  hatáskörébe tartozik a kisváros. A polgármester tárgyalt Dorkota Lajos kormánymegbízottal, ő elfogadta az érveiket, így átkerülhettek a dunaújvárosi járásba.

Még februárban egy falugyűlés után a martonvásári járásba beosztani tervezett Iváncsa polgármestere, Szabó Ferenc így nyilatkozott lapunknak: - A településnek Besnyővel és Beloiannisszal együtt történelmi múltja kapcsán úgy alakult az élettere, hogy az egészségügyi ellátástól a középfokú iskolákon keresztül a munkahelyeken át Dunaújvároshoz kötődik. Napi több közvetlen buszjárat is van a városba, Martonvásárra pedig csak többszöri átszállással, a fél megyét megkerülve    lehet eljutni.

Nos a három település is Dunaújvároshoz került.

Egy közmeghallgatás után Káloz önkormányzata úgy határozott, hogy Sárbogárd helyett Fehérvárhoz  tartoznának. Weisengruber  Imre polgármester szerint a megyeszékhelyre járnak dolgozni és tanulni a helyiek, s naponta 26 pár busz biztosítja a közlekedést. Ők is átkerülhettek. Most Mezőszentgyörgy szeretne Polgárdi helyett Enyinghez tartozni. Berta József polgármester azt mondja, Enyingre van közlekedési lehetőségük, Polgárdi csak személyautóval érhető el. Ráadásul körjegyzőségben vannak az Enyinghez tartozó Mezőkomárommal és Szabadahídvéggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!