Hírek

2013.03.11. 21:11

Hogyan gondozzuk a kerti gépeket?

Székesfehérvár - A hobbikertészeknek ilyenkor sok a dolguk: megkezdődnek a tavaszi munkálatok a földeken. Ma már nagyszerű gépek segítenek a teendők elvégzésében, de nem mindegy, miként bánunk ezekkel...

Gábor Gina

Ilyenkor veszik elő a kertészek a rotációs kapát, amely segít előkészíteni, föllazítani, porhanyóssá tenni   a vetés előtt a földet - sok időt és fáradtságot spórolhat meg így az ember, hiszen sokkal gyorsabban végezhető el vele a munka,  mint a hagyományos kézi szerszámmal.

Polák Zoltán egy rotációs kapával (Fotók: Pati-Nagy Bence)

A legalapvetőbb dolog,   hogy ilyenkor tavasszal, amikor újra elővesszük a kerti gépeket - mielőtt dolgozni kezdenénk velük  - a régi olajat feltétlenül célszerű lecserélni... - mondja Polák Zoltán, egy üzletház vezetője, aki egyébként ehhez azt is hozzáteszi: - Ha valaki most szánja rá magát egy új rotációs kapa beszerzésére,  tudnia kell, abban is  van egyébként egy úgynevezett konzerváló olaj, hogy a gép az állásban ne rozsdásodjon: a használat előtt  ezt is le kell cserélni.  Általában a különféle motormárkákhoz a gyártók ajánlanak olajat,  érdemes azokat beszerezni. Ha feltöltjük friss motorololajjal a gépet, gyakorlatilag az egész szezonban,  októberig  jól kell működnie...  A rotációs kapák esetében   ezen kívül nagyon fontos ellenőrizni a hajtóműolaj szintjét is, ha szükség van rá, ezt is pótolni kell.

De az is alapvető, hogy - ha őszről  maradt még a gépben benzin -,  ezt a régi üzemanyagot engedjük le, mert az állásban a benzin legyengül, és megesik,  hogy emiatt  nem is indul el a rotációs kapa. Polák Zoltán azt mondja: az igazán gondos gazda ilyenkor tavasszal ellenőrzi  a gyújtógyertyát is - ha kell,  le is cseréli: a gyújtógyertyák egyébként négy-öt évig bírják. De nem árt  megnézni a forgó, mozgó alkatrészeket sem, és megerősíteni az esetleg meglazult  csavarokat.

Tavasszal előkerülnek a fűnyíró gépek is. Ezek esetében szintén kell motorolajat cserélni, legalább évente, és  a benzines fűnyírók esetében  ugyancsak le kell engedni belőle a régi benzint... Ősszel remélhetőleg szakszerűen tettük el a fűnyírót: azaz  kicsit hárafelé döntve    állítottuk be a tároló helyiségbe.  Polák Zoltán azt mondja,  a gondos gazda ősszel megtisztítja a késeket és be is olajozza, hogy ne rozsdásodjon. A késeket tavasszal is érdemes ellenőrizni: főleg akkor, ha nem igen tisztogattuk meg az ősszel, mert azt hittük, még szükség lehet rá... Ha úgy látjuk, hogy a kés roncsolja a füvet, akkor éleztetni kell.

Ami az elektromos fűnyírót illeti: ott is meg kell nézni a kést, egyszerűbb a dolog, de mindenképpen érdemes a vezetékeket átvizsgálni, mert a sérült vezeték balesetveszélyes. Márpedig előfordul, hogy a garázsban, a kerti tárolóban az egér ezt-azt megrág...

Polák Zoltán azt mondja, a férfiak inkább a benzines fűnyírót szeretik, ami általában nagyobb, erősebb, gyorsabban lehet vele dolgozni. A nők viszont inkább az elektromos fűnyírókra esküsznek, mert az halkabb és egy kicsit könnyebb is... Mindegyik jó szolgálatot tesz a kiskertben, ha szép pázsitot szeretnénk.  De akármelyik mellett döntünk: a gépekkel törődni is kell...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!