Hírek

2013.08.25. 14:48

A nyári szünet elmúltával is ugyanúgy igénylik a törődést a kisállatok

Székesfehérvár – A viselkedészavaros állatokkal foglalkoztak vasárnap a Fehérvári Állatotthon dolgozói, de játékot is készíthettünk kedvenceinknek.

Kajdi Erika

Újabb állomásához érkezett a Fehérvári Állatotthon - Közelebb a polgárokhoz című programsorozata. Vasárnap reggel tíz és délután három között kérdezhettük a menhely dolgozóit és önkénteseit arról mit tehetünk, ha a munka és az iskola miatt nem jut annyi időnk kedvenceinkre, holott ők ugyanúgy megkövetelik figyelmünket. - Leginkább a kutyáknál okozhat ez problémát, hiszen ők falkaállatok. Stresszelnek a magánytól, ami miatt némelyik folyton ugat, zavarva a szomszédokat, egyes kutyák pedig folyton kaparnak, vagy szétrágnak mindent, ami az útjukba kerül. Segíthet a kutyanapközi, aminél reggel elvisszük, este elhozzuk az állatot. Napközben szakképzett trénerek felügyelnek rájuk, s több fajtársukkal is együtt vannak, így szocializálódnak is, ilyen lehetőség menhelyünkön is van - tudtuk meg az állatotthon egyik trénerétől, Győrffy Henriettől. Abban az esetben, ha ez nem áll módunkban fogadhatunk trénert is, aki az első hetekben segít hozzászoktatni az állatot a módosult körülményekhez, s jó ha már előre gondolkodunk valamilyen megoldáson, hogy háziállatunk ne szenvedjen a hirtelen bekövetkezett változástól.

- A kutyáknak fontos a testmozgás, mindenképpen vigyük el őket sétálni rendszeresen, áldozzunk rájuk minden nap az időnkből egy órát legalább, amikor csak velük foglalkozunk - tette hozzá Krepsz Gyöngyi, az állatotthon vezetője. A macskákkal könnyebb helyzetben vagyunk, ők nem falkaállatok, sokuk kifejezetten szeret egyedül lenni, de leköthetjük őket különféle játékokkal is. A menhely dolgozóitól erre is kaphattunk számtalan megoldást: használhatunk üres palackokat, sajtos dobozokat, melyeket kilukasztva, majd jutalomfalattal megtöltve kiváló játékot biztosíthatunk számukra. A cicáknak pedig még ennél is könnyebb játékot gyártani, ők szeretik a dobozokat, a pálcika végére csomózott pomponokat, szalagokat, gyakorlatilag bármit, ami az egerek mozgását utánozza. Természetesen az állatotthon dolgozói ismét magukkal hoztak néhány menhelylakót, akiket örökbe lehetett fogadni, de adományozásra is adódott mód.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!