Hírek

2013.08.29. 12:03

Folyamatban lévő és várható útfelújításokról Fejérben

Útfelújításokról tárgyalt Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár Fejér megyében is.

Tribolt Lajos

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár a napokban megbeszélést folytatott a 19 megyei útügyi biztossal, hogy felmérjék a jelenlegi állapotokat, az állampolgárok és cégek útügyi igényeit, s gondoskodjanak az uniós pénzek minél hatékonyabb elosztásáról. Az ott elhangzottak szellemében Törő Gábor Fejér megyei útügyi biztos csütörtökön Molnár Istvánnal, a Magyar Közútkezelő Zrt. megyei igazgatójával és Szatzger Ágnessel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) területi irodavezetőjével áttekintette a legsürgősebb feladatokat.

Mintegy négymilliárd forint fejlesztési igényt fogalmaztak meg. Törő Gábor hangsúlyozta, hogy ez a kiemelt beruházások nélküli összeg.  Olyan  szakaszos felújítások vannak a listán, amelyek baleseti vagy forgalmi szempontból nagyon indokoltak. Így például a 81-es , a 811-es, a 6-os, a 63-as, 61-es és 7-es utak egyes szakaszainak felújítása. Figyelembe vették a baleseti veszélyességet, a forgalmat, a közösségi közlekedés igényeit.

Szatzger Ágnes, a NIF irodavezetője elmondta, hogy a Székesfehérvárt elkerülő út kivitelezőjének kiválasztása zajlik, év végéig szerződést kötnek vele. Ezt követően kerül sor a régészeti feltárásra, a 7 kilométer hosszú 2x2 sávos út 2016-ban készülhet el. Elmondta, hogy a közeljövőben elkezdődik a Dunaújváros-Székesfehérvár közötti út  Seregélyest délről elkerülő szakaszának  építése, amelynek átadása 2015. júniusában lesz. A jövő évben  elkezdik a 62-es út elkerülők közötti szakaszainak kiszélesítését, burkolatának megerősítését. A Szabadegyháza Ipartelepet elkerülő útnál még területszerzési feladatok vannak, az építési engedélyek meghosszabbítása. Az építésre 2014-16. között kerülhet sor.

Jelenleg folyik az Adony-Kálóz út egy szakaszának és a Székesfehérvár-Kincsesbánya útnak a felújítása - mondta el Molnár István, a megyei közútkezelő igazgatója. Az előbbi szeptember, az utóbbi november közepén kerülhet átadásra. Hamarosan elkezdik a megyehatáron is túlnyúló Mór-Pusztavám út felújítását. Az igazgató azt is elmondta, hogy az idén a tavalyinál kétszer több kátyúzásra volt szükség, mint tavaly. Köszönhető mindez a téli időjárásnak.

Az FMH kérdésére elhangzott, hogy a móri felüljáró körforgalommá alakításának előkészítése zajlik. Szeptemberben meglesz az építési engedély, zajlik a közműengedélyek beszerzése is, ami novemberre megtörténik. A 81-esen egyébként felújítást terveznek Fehérvár és Sárkeresztes között, Magyaralmás térségében, a sörédi és bodajki  csomópontoknál és Móron a kiépítendő körforgalom előtt és után, valamint a megyehatárnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!