Hírek

2014.08.12. 16:05

IV. Hírlap Bringatúra

Sukoró - Negyedik tókerülő bringatúránk egyik állomása a pákozdi Katonai Emlékpark lesz, ahol a háborús katonák és a kerékpározás kapcsolatára is fényderül.

Sebestyén Lilla

Kerékpáros hadtest? Ki hallott már ilyet? Sajnos kevesen, pedig az első és a második világháborúban is szépszámmal taposták a pedálokat a katonák.

- Tudunk olyan alakulatokról, akik több száz kilométert is lebicikliztek, hogy elérjék a frontvonalt. Járgányaik sokszor az 50-60 kilogrammot is elérték, ami jelentős súly, főleg ha hozzá tesszük a a negyven kilós felszerelést és a fegyvereket, amiket a vázra szerelve szállítottak - mesél Oláh László, a Katonai Emlékpark szakmai főreferense, aki még azt is hozzá teszi: A kezük, az ülepük és a lábaik is megsínylették a hosszú távokat, annál is inkább, mert abban az időben még nem voltak kiépített bicikli utak. Azon mentek, amin tudtak.

Az alezredes elmondta a Fejér Megyei Hírlap bringatúráján többekközött ezzel a témával várják a látogatókat a pákozdi Katonai Emlékparkba, mely a Velencei-tó kerülő túra egyik állomása is lesz.

- Közösen a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságával veszünk részt a rendezvényen, és az induló pontnál a sukorói focipályánál is lesz egy állomás, ahol az érdeklődők kipróbálhatják a gránátdobást és megtekinthetik a kézifegyvereket - mondja el László.

Egyszóval, érdemes eljönni, kilátogatni augusztus 30-án, és előre regisztrálni a www. feol.hu-n, hiszen a túrát teljesítők között ajándékokat többek között egy kerékpárt is kisorsolunk. 

Jelentkezés itt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!