Hírek

2014.10.17. 15:50

Élő gombákból készült kiállítás a Szent István Művelődési Házban

Székesfehérvár - A többség csak a csiperkét ismeri, pedig számos nemzetsége és számtalan faja van a gombáknak.

B. Kiss László

Csütörtökön gyűjtött gombákat állított ki két napra a Székesfehérvári Gombászok Baráti Köre a Szent István Művelődési Házban. A nem mindennapi tárlat fotókkal, a témába vágó könyvekkel egészül ki, és ma, azaz szombaton tekinthető még meg.

A nem szokványos tárlaton élőben láthatóak több tucat gombafaj példányai. Külön asztalon mutatják be a mérges gombákat. Így például a gyilkos galócát, amely - mint azt Várhidy Zsuzsanna, a kör vezetője lapunknak elmondta - tömegesen tenyészett az idén, a halványzöldtől a fehérig terjedő számos színváltozatban. Vagy a mesekönyvek illusztrációiból mindenki számára oly jól ismert, piros kalapos, fehér pöttyös légyölő galócát.

Várhidy Zsuzsanna a kiállításon, kezében a földtoló galambgomba egy példányával

A remek bemutatót megszervező kört 1987-ben alapította dr. Dravecz Tibor. Hatvan-hetven tagja közül nem mindenki képzett gombász, összejöveteleiket pedig újabban a kiállítás helyszínén, a Szent István Művelődési Házban tartják. Honlapjuk is van, holnap pedig, azaz vasárnap, nyílt túrát szerveznek, amelyen bárki részt vehet. A menetrendszerinti járat reggel fél kilenckor indul a fehérvári buszpályaudvar csákvári kocsiállásáról, az úticél pedig Gánt-Bányatelep.

Légyölő galóca

A kiállítás csak ízelítőt nyújt a gombok rendkívül gazdag világából. A Bakonybélben tartott találkozón összesereglett gombászok például 360, beazonosított fajtát gyűjtöttek, de az egyik, általa különösképpen kedvelt határozó 1330 gombafajtát ír le meséli Várhidy Zsuzsanna. De ez még nem minden, mert az úgynevezett pókhálós gombák olyan sokan vannak, hogy a népes nemzetségről egyenesen külön konferenciákat rendeznek. Egy alapfokú tanfolyamon körülbelül száz fajtát ismernek meg a résztvevők. De még ő maga sem ismeri az összes ritkább fajtát vallja be a kör vezetője.

Gyilkos galóca

Nem lehet tehát elégszer elmondani: aki gombát gyűjt, ellenőriztesse a fehérvári piacon található szakértővel! Ha valaki mégis elővigyázatlan, akkor sem mindegy milyen mérges gombát eszik. Annál, aki nagy döggombát falatozott, már fél óra múltán jelentkeznek a tünetek, míg annál, aki gyilkos galócát, lehet hogy csak egy nap múltán, amikor már nem lehet segíteni rajta. Az erdőtörvény értelmében egy személy egy alkalommal két kiló gombát gyűjthet. tudtam meg Várhidy Zsuzsannától, akinek kedvenc étele a paprikás. Szegfűgombából.





Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!