Hírek

2016.04.23. 17:07

Fakanálforgató a kastélyparkban - Borral készült ételek rotyogtak a bográcsba, sültek a tárcsán

Csaknem negyven csapat részvételével tartották meg szombaton Móron, Szent György heti vigasságok keretében a hagyományos Ezerjó fakanálforgató főzőversenyt, a borral készült ételek rendkívül nívós vetélkedését.

B. Kiss László

A főzőversenynek, amelyet ezúttal is a Borbarát  Hölgyek Egyesülete rendezett, ezúttal a Lamberg-kastély parkja adott otthont. A résztvevőket és az érdeklődőket Fenyves Péter polgármester köszöntötte, aki lapunknak elmondta: az idén nagy érdeklődésre számot tartó koncertekkel bővült a Szent György heti vigasságok programja. Erre az időszakra időzítették a móri kórusok találkozóját, melynek keretében pénteken tíz énekkar több mint négyszáz tagja lépett a közönség elé. Ugyancsak pénteken a kisvárosban tartották a móri borvidék borversenyét, illetve az ezerjó borok országos megmérettetését. Vasárnap pedig ismét megrendezik az Ezerjó félmaratont, amelyre közel félezer előnevezés érkezett. Amíg a szülők futnak, a gyerekeket különböző programok szórakoztatják  - sorolta a polgármester.

A főzőversenyen első  ízben  vett részt közös magyar-német csapattal az a két civil szervezet, amely Móron, illetve a németországi testvértelepülésen, Freudenbergben a két város közötti kapcsolatok fejlesztése, ápolása érdekében alakult. Az étel, amit főztek, jól példázta a kooperációt, a borban pácolt csülköt ugyanis sörrel, mégpedig speciális vesztfáliai sörrel locsolták, míg készült.

Az Ész-járás nevet viselte a járási hivatal, a főzőversenyre benevezett csapata. Mivel a fakanálforgatón nem csak a boros ételek íze, de a tálalás, illetve a főzőhely dekorációja is sokat nyom a latba, ez a társaság sem sajnálta a fáradságot arra, hogy hangulatos miliőt varázsoljon a bogrács köré. Ráadásul ők nem egyétellel, hanem egész menüvel versenyeztek, ami gombakrémes pirítóssal indult, ezerjó hagymalevessel folytatódott, és szarvasfilével végződött, ami mellé tárcsán sült pityókás lepényt kínáltak.

A 16. alkalommal megrendezett főzőversenyen nem csak a járási hivatalé volt az egyetlen munkahelyi kollektíva: az egyik móri cég tagjai például a fogyatékkal élő fiatalok helyi szervezetének, a Bice-bócáknak a javára ajánlották fel a kóstoltatás során felajánlott adományokat. A versenyre egyébként 37 csapat nevezett, a zsűri elnöke az egyik móri étterem szakácsa, a móri borrend ínyencmestere, Lakatos Viktor, társelnöke pedig Némethné Utry Edit, a Városi Közművelődési Közalapítvány elnöke volt.

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, amikor meghozta a döntést, melynek értelmében az első helyezést a fentebb emlegetett Ész-járás nevű csapat nyerte. Másodikak  a Lamberg-kastély Kulturális központ, harmadikak pedig a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend fakanálforgatói lettek. A város vándordíját a Frimo Hungary Kft. csapata érdemelte ki a főztjével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!