Hírek

2017.05.08. 18:40

Tömeges fagylaltfogyasztás félpénzen - Mitől kézműves a kézműves?

Székesfehérvár - Mitől kézműves a kézműves fagylalt? Erre is megpróbáltunk választ keresni a féláras fagyi napján.

Bokros Judit

Hétfőn vélhetően a fagylalt volt a legnépszerűbb édesség szerte az országban. A Magyar kézműves fagylalt napján (május 8.) ugyanis féláron lehetett vásárolni azokban a fagyizókban, amelyek csatlakoztak az akcióhoz. Székesfehérváron és a megyében is több helyen (például Abán, Dunaújvárosban, Móron) kínálták 50 százalékkal olcsóbban a hideg édességet. Két fehérvári fagylaltozót fel is kerestünk. Pontosabban, a tapasztalatokról, a forgalomról, a kedvenc ízekről érdeklődtünk, illetve, szóba került az is, mitől kézműves a kézműves fagylalt.

Van, ahol a vörösboros málna a menő, máshol a velencei álom - ám a klasszikus ízek (csoki, vanília)  is kelendők
Fotó: Koppán Viktor

Damniczki Balázs cukrászmestert még a csúcsidőszak előtt sikerült elérni.

– A tömeg úgy délután 3-4 óra felé, a munka, az iskola után kezd érkezni. Addig is nagyobb a forgalom az átlagosnál, így mi ezen a napon háromszor annyi emberrel dolgozunk, mint egyébként. Az akcióra már napokkal korábban készülünk, a tapasztalat szerint ilyenkor egy nap alatt úgy 600 kilogramm fagylalt fogy a két üzletben. Az emberek nálunk elsősorban a vörösboros málnát, valamint a klasszikus csokit, vaníliát keresik. A zöldséggel, fűszerrel kombinált érdekességekből kevesebb fogy – mesélte a cukrászmester, aki a kézműves fagylalt „kézműves” mivoltáról úgy nyilatkozott: erre jelenleg nincs pontos törvényi szabályozás. Legalábbis, ami az összetevőket, a minőséget illeti. Ő mint a cukrászok ipartestületének megyei elnöke, kollégáival azon dolgozik, hogy szakmai szemmel kidolgozott törvényjavaslatot adjanak át a kormánynak a témában. Addig, amíg ennek eredménye lesz, leginkább az ízlelőbimbókra és a tapasztalatokra lehet hagyatkozni – véli Damniczki Balázs. Az ő olvasatában egyébként kézműves az, amikor a helyben készült fagylalt saját feldolgozású friss vagy fagyasztott gyümölcsből készül, és nem tartalmaz semmilyen félkész terméket, port, festéket, aromát.

Sokan vállalták a hosszú sorban állást a gombócos élvezetért

Egy másik fehérvári, évtizedek óta működő fagylaltozó üzemeltetője, Ring Ferenc is azt gondolja: a helyben készített fagyi számít kézművesnek. S persze fontos lenne, hogy minél kevesebb mesterséges anyag kerüljön a jeges édességbe. Náluk ez így történik, a gyümölcsön vagy sűrítményen túl csak a krémesebbé tételt, a fagyasztást elősegítő anyagokat használnak. A féláras fagyi naphoz elsőkként csatlakoztak, és ez mindig vonzza a törzsvendégeket. Sok új vevő is jön azonban ilyenkor, akik később szintén törzsvendégekké válhatnak. A csoki és a vanília itt is a legkelendőbb, de viszik a puncsot s az olyan különlegességet is, mint a velencei álom.

A konkurencia persze nagy. A vevőknek pedig érdemes jól körülnézni, –kóstolni, hogy valóban minőségi, kézműves fagyit kapjanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!