Külföld

2010.05.21. 05:01

Repülőbaleset: életét áldozta egy kínai pilóta mások megmentéséért

FMH - Posztumusz forradalmi mártír címet kapott egy kínai vadászpilóta, aki gyakorlórepülés közben vesztette életét Kelet-Kína Santung (Shandong) tartományában. A mellette ülő oktató sikeresen katapultált a még május elején történt balesetben.

MTI

A kínai légierő pilótája életét áldozta fel azért, hogy a gép ne a tartományi székhelyhez, Csian (Jinan) városához tartozó sűrűn lakott településre zuhanjon - tartalmazza a beszámoló. Feng Sze-kuang (Feng Siguang) százados és Csang Tö-san (Zhang Deshan) repülőőrnagy kétüléses gépének hajtóműve felszállás közben mindössze 50 méteres magasságban mondta fel szolgálatot a város irányába repülve. A légi bázis irányítótornya utasította őket az azonnali katapultálásra.
A vadászgépben 800 liter üzemagyag volt, a döntést azonnal kellett meghozni - számolt be a történtekről Csang, aki túlélte a balesetet. Mint mondta, a katasztrófa megelőzése érdekében a föld felé irányították a gépet és bár ő végül sikerrel katapultált, a 28 éves Fengnek 32 méteren már nem nyílt ki az ernyője.
Csang, akinek a jobb bokája eltörött, a csinani katonai kórházban idézte fel a történteket, s azt hangsúlyozta, hogy a közeli négyezres lélekszámú település és az épületek megóvása lebegett a szemük előtt, amikor az utolsó manővert végrehajtották. A gép végül 230 méterrel a lakott terület előtt csapódott a földbe.
Életének feláldozásáért Feng Sze-kuangot posztumusz a forradalmi mártír címmel tüntették ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!