Kultúra

2010.10.20. 13:48

Már A fegyenc is elérhető könyvsorozatunkban!

Megjelent a Pannon Lapok Társasága 16 kötetből álló sorozatának legújabb darabja, Daniel Defoe: A fegyenc című műve.

B. Kiss László

Felnőtteknek

A szerző a regény alcímében így foglalja össze a könyv hősnőjének, Moll Flandersnak az életét: a Newgate börtönben született, s  gyermekkorát nem számítva  életének hatvan évéből tizenkét évig szajha volt, ötször ment férjhez (egy ízben tulajdon öccséhez), tizenkét évig tolvajnő volt, nyolc évig Virginiába deportált fegyenc, végezetül meggazdagodott, tisztességes életre adta magát, és bűnbánatban halt meg.

 

 

Rabul ejtő történet

Daniel Defoe (16601731) legismertebb műve a Robinson Crusoe, amely generációk során számított az egyik első számú ifjúsági regénynek. Nem kevésbé népszerű azonban a szerző Moll Flanders örömei és viszontagságai címen megjelent könyve sem, amely a Pannon Lapok Társasága könyvsorozatában A fegyenc címmel jelent meg. Defoe maga sem átlagos életet élt, s majdnem hatvanéves volt, amikor az első regényét megírta. Pályáját kereskedőként kezdte, majd politikai újságíró lett. Ha valami filmre kínálkozik, akkor az A fegyenc. A fordulatokban gazdag regényből 1996-ban készült amerikai kalandfilm címszerepét Robin Wright Penn  játszotta, az alkotás rendezője pedig Pen Densham volt.

 

 

Letehetetlen

Gajda Péter,   a Teleki gimnázium irodalomtanára: - A fegyenc főhősének, Moll Flandersnek az élete botránykrónika; mégis Defoe azt kívánja könyvében bemutatni, hogy nincs olyan "alantas teremtés", aki ne tudna vétkétől megszabadulni, és nincs olyan reménytelen élethelyzet, ahonnan ne tudnánk újra magasra lendülni. Valószínűleg ezzel magyarázható a könyv töretlen népszerűsége. Mollt hibái és bűnei ellenére sajnáljuk, és csodáljuk kitartását és ügyességét a szerencsétlen élethelyzetek során. Moll Flanders története a sok szennyet tartalmazó bulvárlapok korában is letehetetlen olvasmány.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!