Kultúra

2011.01.07. 15:55

Osztrák közszolgálati rádió a médiatörvényről - Bogár is megszólalt

FMH - Tudósítást sugárzott az osztrák közszolgálati rádió péntek déli híradójában a magyar médiatörvény körül kialakult helyzetről, idézve egy német Európa-jogi szakértőt és megszólaltatva Bogár Zsoltot, az MR1-Kossuth Rádió felelősségre vonási eljárás alatt álló szerkesztőjét.

MTI

Az Ö1 csatorna a felvezetőben kiemelte, hogy az Európai Bizottság hevesen bírálja a médiatörvényt. Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: egy passzus sincs a törvényben, amely ne szerepelne más európai országok törvényeiben. 
A rádiós műsorvezető egy német Európa-jogi szakértőt idézve kijelentette, ez az érv "nem állja ki a próbát". Markus Kotzur lipcsei Európa-jogi szakértő a tudósítás szerint azt mondta: míg a német törvények azt írják elő, hogy a sajtóban szereplő tényállítások megfeleljenek a tényeknek, a magyar hatóság "azt is ellenőrzi, hogy a kijelentésekben szereplő vélemények egyezzenek a kormány álláspontjával". Kotzur emellett hiányolta a politikai pluralizmust a médiahatóság összetételéből.
Az összeállításban az NMHH-ról többek között kiemelték, hogy "kizárólag fideszesekből áll össze", és hogy elnökét, Szalai Annamáriát személyesen a kormányfő nevezte ki, kilenc évre. Az elnök az Ö1 megfogalmazása szerint teljhatalommal rendelkezik, a kiszabható bírságok "drákóiak". A szabályok bő teret adnak az értelmezéseknek, a hatóság tagjai gyakorlatilag saját belátásuk szerint állapíthatják meg, mi számít kihágásnak.
A Kossuth Rádió reggeli műsorának ügyeletes szerkesztője elleni eljárással kapcsolatban az Ö1 riportere előrebocsátotta, hogy a Kossuth közszolgálati rádió. Hozzátette, Ausztriában ez azt jelenti, hogy egy szerkesztő köteles a tényeknek megfelelően tudósítani, de azt is, hogy törvény és szerkesztőségi szabályzat védi a politikai önkénytől. "A magyar médiatörvény nyilvánvalóan más célokat követ" - fűzte hozzá. A műsorban telefonon megszólaltatott Bogár Zsolt úgy nyilatkozott, a legnagyobb gondnak azt tartja, hogy az NMHH hatalmi potenciálja túlságosan nagy, és hogy a törvény öncenzúrára kényszerítheti az újságírókat.

Cikkek a médiatörvényről ide kattintva!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!