Most még felfoghatatlan

2022.09.18. 08:23

Hátborzongató jóslatot tettek az idegen élet felfedezéséről

Pár éven belül minden megváltozhat.

Fotó: Shutterstock

Egy svájci kormány alkalmazásában álló tudós merész jóslatot tett az idegen élet felfedezéséről. Dr. Sascha Quanz, a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet munkatársa szerint 25 éven belül biztosan földönkívüli létformákat fog találni az emberiség – idézi a tudóst a Space.com csillagászati portál.

1995-ben kollégám, a Nobel-díjas Didier Queloz felfedezte az első Naprendszerünkön kívüli bolygót. Azóta több mint 5000 exobolygót ismerünk, és naponta találunk újakat"– mondta Quanz az intézet új, az élet eredetével és elterjedtségével foglalkozó központjának szeptemberi megnyitóján.

A többezer exobolygó közül több tucatról feltételezik, hogy potenciálisan lakható, és folyékony víz lehet a felszínén. A tudós azt is kifejtette, hogy ezeknek a bolygóknak a száma az elkövetkező években drasztikusan nőni fog.

Meg kell vizsgálnunk e bolygók légkörét, és olyan megfigyelési módszerre van szükségünk, amely lehetővé teszi, hogy képeket készítsünk ezekről a planétákról"– mondta Queloz.

Bár a James Webb űrteleszkóp már készített bámulatos fotókat egy óriási exobolygóról, elsődlegesen a csillagok képalkotására összpontosít, és - ahogyan Quanz fogalmaz - nem "elég erős" ahhoz, hogy kisebb exobolygókról is képeket készítsen.

Itt jön képbe az asztrofizikus két projektje: az egyik egy hatalmas földi műszert takar, ami a chilei rendkívül nagy európai távcső (röviden: ELT (Extremely Large Telescope) kiegészítője lenne, a másik az Európai Hírügynökség (ESA) küldetése, amelynek keretében exobolygók légkörét vizsgálnák és kifejezetten a földön kívüli élet nyomati keresnék.

Ez utóbbi a LIFE projektnevet viseli, koncepcióját 2017-ben mutatták be először. Jelenleg is tervezési fázisban van, és az ESA jóváhagyására vár - írja a cikk alapján az Origo.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!