Bulvár-celeb

2 órája

Sokkoló, ami kiderült II. Erzsébet utolsó napjairól

Az egykori uralkodót lelkileg is nagyon megviselték az utolsó hetek.

MW

II. Erzsébet

Forrás: Getty Images

Fotó: Max Mumby/Indigo

Erzsébet királynő 2022. szeptember 8-án hunyt el, halálhíre az egész világot lesújtotta. Sokkoló volt a róla készült utolsó hivatalos fotó is, amin Liz Truss akkori miniszterelnökkel szerepelt – sosem láttuk még olyan törékenynek. Napokkal később elhunyt – írja a life.hu.

Robert Jobson, aki a walesi hercegné új életrajzi könyvét (Catherine, the Princess of Wales) írja, a királyi családhoz közel álló forrásokkal beszélt az uralkodó utolsó, Balmoralban töltött napjairól.

Őfelsége alig látott és semmi ereje sem volt. Borzasztóan frusztrált volt ettől, utálta, hogy rendetlenséget okozott, és a tálcára öntötte a teát. Kisebb kannát kért, és amikor a személyzet erről megfeledkezett, és a szokásos nagyot hozták, nagyon frusztrált lett.

Halála mindössze két nappal azután következett be, hogy utolsó uralkodói kötelességét teljesítette: elbúcsúzott Boris Johnsontól, és kinevezte Liz Trusst Anglia új miniszterelnökévé. A temetése után néhány hónappal nyilvánosságra hozták a királynő halotti bizonyítványát. A Skóciai Nemzeti Levéltár által közzétett dokumentumból kiderült, hogy Erzsébet királynő nem volt beteg, végelgyengülésben hunyt el.

Az év elején egy másik bennfentes arról beszélt, hogy mi történt a királynő életének utolsó pillanataiban. Sir Edward Young, a királynő magántitkárának feljegyzéseiből kiderült, hogy Erzsébet „elszenderült” Balmoralban.

„Nagyon békés volt. Álmában ment el. Öreg volt, nem vett észre semmit, nem érzett fájdalmat."

Az utolsó hivatalos képek voltak ezek, amik Liz Truss látogatásakor készültek a királynőről
Fotó: AFP

Egy III. Károlyról szóló könyvben pedig az állt, hogy Erzsébet királynő két fontos levelet hagyott hátra, amit a nagy piros dobozban helyezett el. Az egyiket Károly királynak címezte, míg a másikat Sir Edwardnak, a titkárnak. Az írások tartalma valószínűleg soha nem kerül nyilvánosságra. 

Az azonban biztos, hogy még a halálos ágyán is tudta, hogy van tennivaló, és ő elvégezte, amit kellett.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!