Konferencia-liga-döntő

2024.05.29. 18:01

Az Olimpiakosz első görög klubcsapatként nyert nemzetközi kupát, a Fiorentina zsinórban másodszor bukott

A harmadik alkalommal kiírt labdarúgó Konferencia-liga athéni döntőjében az Olimpiakosz hosszabbítás után 1–0-ra legyőzte a tavaly is finalista olasz Fiorentinát. Ezzel az Olimpiakosz első görög klubcsapatként nyert nemzetközi trófeát.

MW

Az Olimpiakosz játékosai ünnepelnek

Forrás: AFP

Fotó: Aris Messinis

A mozgalmas első félidőt töredezett második játékrész és hosszabbítás követte, a ráadás hajrájában pedig a marokkói Ajub el-Kabi fejese döntötte el a trófea sorsát.

Santiago Hezze, az Olimpiakosz (b) és Nicolas Gonzalez, a Fiorentina játékosa
Fotó: Thanászisz Sztavrakisz / Forrás: MTI/AP

A 16 közé jutásért a Ferencvárost kettős győzelemmel búcsúztató görögök spanyol trénere, José Luis Mendilibar – aki éppen a magyar bajnok ellen debütált – duplázott, ugyanis tavaly az Európa-liga budapesti döntőjében a Sevillát vezette diadalra. A Fiorentina viszont az 1961-es KEK-sikere óta nem nyert nemzetközi szinten, azóta immár a negyedik aranycsatáját vesztette el.

Hihetetlen jelenetek Athénban a mérkőzés után:

Így nyerte meg a döntőt a görög csapat

Az első helyzet ugyan a görög csapat előtt adódott, Fortunisz lövését Terracciano védte, de ezt követően inkább a Fiorentina akarata érvényesült, Belottinak és Bonaventurának is volt ígéretes lövése, sőt, a firenzeiek gólt is szereztek, melyet les miatt nem adott meg a játékvezető. A pireuszi együttes húsz perc után szabadult ki a szorításból, innentől kiegyenlítettebb volt a kifejezetten jó iramú és magas színvonalú találkozó. Mindkét félnek voltak veszélyes akciói vagy pontrúgásai, gól azonban nem született a szünetig.

A második félidő ugyanolyan nagy iramban folytatódott, mint ahogy az első befejeződött, de a nagy lendület időnként technikai hibákat eredményezett, ezért ebben a periódusban nem alakultak ki helyzetek, sőt, még csak lövési kísérletek sem voltak. Az első komolyabb lehetőségre egészen a 69. percig kellett várni, Colakisznak még úgyis nagyot kellett védenie, hogy Kouamé rosszul találta el a labdát. A hajrában ahogy nőtt a feszültség, úgy érezhetően egyre kevesebb kockázatot vállaltak a csapatok, senki nem akart végzetes hibát elkövetni. A győzelmet majdnem így is a görögök szerezték meg, de tíz perccel a vége előtt Iborra fejese nem sokkal elkerülte a jobb alsó sarkot. Mivel nem született gól, így következhetett a hosszabbítás.

EL-KABI, Ajub
Ayoub El Kaabi, az Olimpiakosz játékosa (j) gólt szerez
Fotó: Thanászisz Sztavrakisz / Forrás: MTI/AP

A ráadásban is töredezett maradt a játék a sok apró szabálytalanság által, az egyetlen izgalmat Jovetic távoli lövése jelentette, de az olaszok kapusa magabiztosan ütötte oldalra a bal sarokba tartó labdát. Ezt leszámítva inkább a küzdelem dominált, minden egyes labdáért megküzdöttek a felek, de a fáradtság és a váratlan megoldások hiánya miatt veszély egyik kapu előtt sem alakult ki. Amikor már úgy tűnt, az idegek csatája dönti el a döntőt, akkor az Olimpiakosz marokkói csatára megvillant, el-Kabi lett a nyerőember, aki a Konferencia-ligában gólkirály is lett azzal, hogy kilenc meccsen 11-szer volt eredményes. A hátralévő időben a Fiorentina már nem tudott újítani, így a tavalyi évhez hasonlóan alulmaradt a harmadik számú európai kupasorozat fináléjában.

Konsztantyinosz Fortounisz és az Olimpiakosz játékosai a trófeával ünnepelnek
Fotó: Aris MESSINIS / Forrás: AFP

Konferencia-liga, döntő:

Olimpiakosz (görög)–Fiorentina (olasz) 1–0 (0–0, 0–0, 0–0)

Athén, Aja Szofia Stadion, 26 842 néző, v.: Artur Soares Dias (portugál)

gólszerző: el-Kabi (116.)

Olimpiakosz: Colakisz - Rodinei, Recosz, Carmo, Ortega (Quini, a hosszabbítás előtt) - Hezze, Iborra - Podence (Maszurasz, a hosszabbítás szünetében), Chiquinho (Horta, 78.), Fortunisz (Jovetic, 73.) - el-Kabi (el-Arabi, 122.)

Fiorentina: Terracciano - Dodo, Milenkovic, Martinez Quarta, Biraghi (Ranieri, a hosszabbítás szünetében) - Arthur Melo (Duncan, 74.), Mandragora - Gonzalez (Beltrán, a hosszabbítás szünetében), Bonaventura (Barak, 82.), Kouame (Ikone, 82.) - Belotti (Nzola, 59.)

A labdarúgó Konferencia-liga eddigi döntői:

2022: AS Roma (olasz)–Feyenoord (holland) 1–0
2023: West Ham United (angol)–Fiorentina (olasz) 2–1
2024: Olimpiakosz (görög)–Fiorentina 1–0 - hosszabbítás után

Út a diadalig

Az Olimpiakosz kifejezetten rögös úton nyerte meg története első nemzetközi trófeáját, ugyanis a Konferencia-ligában aratott diadaláig 12 győzelem és két döntetlen mellett ötször is vereséget szenvedett.

A pireuszi együttes a görög bajnokság harmadik helyezettjeként az Európa-liga selejtezőjében kezdte a szereplését, ahol a belga Genket és a szerb Cukarickit búcsúztatta. A csoportkörben a tavaly Konferencia-ligában győztes angol West Ham United és a Sallai Rolandot foglalkoztató német Freiburg mögött harmadik lett, így került át a harmadik számú európai kupasorozatba. 

MENDILIBAR, José Luis
David Carmo, az Olimpiakosz játékosa (k, balról) és José Luis Mendilibar vezetőedző (k, jobbról) ünnepel
Fotó: Pétrosz Karadjiasz / Forrás: MTI/AP

Az egyenes kieséses szakaszban a görögök kétszer is közel álltak a kieséshez, ugyanis a Ferencváros búcsúztatása után az izraeli Makkabi Tel Avivot hosszabbításban, a török Fenerbahcét tizenegyesrúgásokkal múlták felül. Az elődöntőben viszont nagy meglepetést okozva könnyedén, kettős győzelemmel búcsúztatták az esélyesebb Aston Villát. A Fiorentina elleni fináléban szintén a ráadásban vívta ki győzelmet az Olimpiakosz, amely első görög klubként ért csúcsra európai kupasorozatban.

A futballvilág egyik legcsinosabb sajtófőnöke is kint volt a mérkőzésen

Rosella Petrillo újságíró jelenleg a Fiorentina sajtófőnöke.

Az Olimpiakosz az ősi rivális stadionjában küzdött meg a trófeáért

Az Olimpiakosz bár a saját stadionjától nagyjából 15 kilométernyire léphetett pályára, mégsem jelentett óriási előnyt ez nekik, ugyanis a helyszín az AEK Athén bázisa volt, a két klub között pedig ellenséges a viszony.

 3000 rendőr volt szolgálatban a „mindössze” 32 ezer férőhelyes stadionban. A közelben bezárták az iskolákat, forgalomterelések voltak a környéken. Pireuszból csoportosan szállították a görög szurkolókat. Érdekesség, hogy az ételszállítást is megszigorították, biztonsági okokból, Athén északi része felé.

Felkerült az x-re egy videó a döntő előtti üres Aja Szofia Stadionról, amely az AEK Athén otthona:

Gyönyörű az Olimpiakosz jubileumi emblémája (videó)

Idén ünnepli 100. évfordulóját a Konferencia-liga-döntős Olimpiakosz, ennek apropóján pedig egy igazán ütős videót tettek közzé a jubileumi emblémájukról.

Ezért drukkoltak Torinóban is a firenzeiek győzelméért

A két döntős mellett a Torino szurkolói is rághatták a körmüket az esti finálé alatt, ha ugyanis a Fiorentina nyerte volna meg a kupát, akkor a következő kiírásban a Torino indulhatott volna az Ekl-ben (mivel a Fiorentina ekkor az El-ben lett volna főtáblás). Ez azt jelentette volna, hogy kilenc olasz csapat indulhat a nemzetközi kupaporondon, öt a Bajnokok Ligájában, három az Európa-ligában és egy az Konferencia-ligában. 

De nem így történt. 

Több ezer Fiorentina-szurkoló érkezett Athénba

Sok ezer olasz szurkoló utazott a görög fővárosba a szerdai döntőre. Már több fotó és videó is felkerült a közösségi oldalakra, amelyeken a Fiorentina fanok Athénban hangolódnak az esti mérkőzésre. 

A Fiorentina szurkolói az athéni Monastiraki téren
Fotó: Aris Oikonomou / Forrás: AFP

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!