Formula-1

2 órája

Megvan a Red Bull gyenge pontja a Magyar Nagydíj után? (videó)

Oscar Piastri első Formula–1-es győzelme és a McLaren csapata által második helyre utasított Lando Norris miatt még biztosan beszédtémát szolgáltat majd a nemzetközi sajtónak a vasárnapi Magyar Nagydíj. A McLaren mogyoródi fölényét látva az angol istálló még veszélyes is lehet a konstruktőri pontverseny élén álló Red Bullra.

MW

Sergio Perez, a Red Bull mexikói versenyzője a Forma-1-es Magyar Nagydíjon

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az idei F1-es szezon borzalmasan unalmasan indult, hiszen a holland vb-címvédő Max Verstappen az első tíz futamból hetet megnyert. Szerencsére a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj rendkívül emlékezetesre sikerült. Az óriási előzések ugyan elmaradtak a Hungaroringen, azonban a futam után így is volt miről beszélni, hiszen a 23 éves Oscar Piastri nem akármilyen módon nyerte meg pályafutása első F1-es futamát – írta meg az Origo.

Első győzelme Piastrinak 

A csapaton belüli helycsere miatt vitatható körülmények között nyert, az azonban vitán felül áll, hogy az addig remekül versenyző és futamgyőztes Oscar Piastri nálunk élhette át először, milyen megnyerni egy F1-es futamot. Ő már a hatodik versenyző, aki ezt elmondhatja magáról – 1993-ban Damon Hill, 2003-ban Fernando Alonso, 2006-ban Jenson Button, 2008-ban Heikki Kovalainen, 2021-ben pedig Esteban Ocon is Magyarországon győzött először. Ehhez az ötösfogathoz csatlakozott most a 23 éves Piastri, az viszont a jövő zenéje, hogy ezen belül melyik kategóriába sorol be az ausztrál – ha választhatna, valószínűleg Hillhez, Alonsóhoz és Buttonhoz hasonló utat járna be, esetükben ugyanis az első sikert később világbajnoki cím is követte – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Az ausztrál pilótának az egyéni vb-címhez azonban még sokat kell tennie az idei szezonban, de a konstruktőri versenyben nagyobbnak tűnik az esélye az angol istállónak, hogy beérje a Red Bullt.

Pérez a Red Bull gyenge pontja?

Ötvenegy pont – 13 futam után ennyi az elmúlt éveket domináló Red Bull előnye a konstruktőri pontversenyben második helyen álló McLaren Mercedes mögött. Látva azonban a McLaren mogyoródi eredményeit (első és második helyezés az időmérőn és a versenyen is, a futamon így 43 pontot kasszírozva), aggódhatnak a Red Bullnál – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A háromszoros világbajnok Max Verstappen feledhető futamot futott Magyarországon, „csak” ötödik lett, míg az időmérőn hibázó, ezért eleve a mezőny második feléből induló Sergio Pérez hetedik helyezettként hat pontot mentett meg. Pérez tűnik a Red Bull gyenge pontjának (265-124 az állás Verstappen javára), a McLaren viszont két jó formában lévő, egyenletesen jó teljesítményre képes pilótát tud jelenleg a soraiban. E tény még sokat érhet a folytatásban. Ami a pilótapiaccal kapcsolatos híreket illeti, egyetlen jövőt érintő bejelentés hangzott el a Magyar Nagydíj hétvégéjén, de messze nem volt olyan fajsúlyú, mint Carlos Sainz ügye. A Ferraritól Lewis Hamilton leigazolása miatt kiszorult Sainz neve az eddigiekben szinte minden lehetséges helyen felmerült, és nem titok, nagyjából mindenki Sainz döntésére vár, az egy hónapos nyári szünet előtt.

A 39. Magyar Nagydíj pontszerzői

1. Oscar Piastri (McLaren)

2. Lando Norris (McLaren)

3. Lewis Hamilton (Mercedes)

4. Charles Leclerc (Ferrari)

5. Max Versappen (Red Bull)

6. Carlos Sainz (Ferrari)

7. Sergio Pérez (Red Bull)

8. George Russell (Mercedes)

9. Cunoda Juki (RB)

10. Lance Stroll (Aston Martin)

A vb-pontversenyek állása 13 futam után (még 11 van hátra)

Versenyzők: 1. Verstappen 265 pont, 2. Norris 189, 3. Leclerc 162, 4. Sainz 154, 5. Piastri 149, 6. Hamilton 125, 7. Pérez 124, 8. Russell 116, 9. Alonso 45, 10. Stroll 24, 11. Hülkenberg 22, 12. Cunoda 22, 13. Ricciardo 11, 14. Oliver Bearman (brit, Ferrari) 6, 15. Gasly 6, 16. Magnussen 5, 17. Albon 4, 18. Ocon 3, 19. Csou 0, 20. Sargeant 0, 21. Bottas 0.

Csapatok: 1. Red Bull 389 pont, 2. McLaren 338, 3. Ferrari 322, 4. Mercedes 241, 5. Aston Martin 69, 6. RB 33, 7. Haas 27, 8. Alpine 9, 9. Williams 4, 10. Sauber 0.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában