Keddi összefoglaló

5 órája

A bomba formában lévő Milák Kristóf csendesen menetel az olimpiai arany felé (videó)

A világ idei legjobb időeredményével jutott be a 200 méteres pillangóúszás szerdai döntőjébe Milák Kristóf, aki továbbra sem hajlandó nyilatkozni a magyar újságíróknak. A kétszeres világbajnok mellett a 100 méter gyorson kiváló időt úszó Németh Nándor is bekerült a szerda esti fináléba. Sajnos az ígéretes kezdés után a két magyar cselgáncsozó a 63 kilós Özbas Szofi és a 81 kilós Ungvári Attila helyezetlenül zárt. Női kézilabdázóinkat meglepte Angola csapata, Vlagyimir Golovin együttese csak 31-31-es döntetlent játszott a B-csoportban. A háromgólos vereséget szenvedő férfi vízilabda-válogatott pedig 26 év után kapott ki a spanyoloktól.

MW

Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás második elõdöntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. július 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Milák Kristóf erősen kezdett a párizsi olimpián, hiszen a kedd délelőtti első úszásával a legjobb időt teljesítette a 200 pillangó előfutamaiban. Nemcsak az első helyen való továbbjutás volt extra, hanem az időeredmény is – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A célban mutatott arckifejezése alapján nem is volt elégedetlen Milák, de a középdöntőben még egy lapáttal rá tudott tenni a Honvéd 22 éves világcsúcstartója.

Milák robbantott

Milák legnagyobb kihívója a francia Léon Marchand az előfutamokban a hatodik legjobb időt úszta, a középdöntőben pedig már megmutatta, hogy miért lehet veszélyes Milákra. Marchand 1:53,50-nel, nagy fölénnyel, a világ idei legjobb idejével nyerte meg az első futamot. A franciával egy futamban versenyző Márton Richárd 1:55,93-mal hetedik lett, s ezzel elszálltak a döntős reményei a magyar úszónak (végül 14. lett). A második középdöntős futamban következett Milák, aki a tavaly áprilisi országos bajnokságot követően csaknem egy évet kihagyott, majd egy bombasztikusan jó idővel (1:52,72) nyerte meg a középdöntőt, s így rögtön elvette a világ idei legjobb idejét a francia riválistól – írta meg a Magyar Nemzet

A középdöntős futamát követően Milák hasonlóan tett, mint az előfutama után, s egy szót sem szólt az őt faggatni akaró újságírókhoz – olvasható az Origo oldalán

Szintén remek időt úszott férfi 100 méter gyorson Németh Nándor, aki a harmadik idővel került az ugyancsak szerda esti fináléba. Németh 2018 óta minden világversenyen finalista. A 200 pillangó döntőjét szerdán 20.37-kor rendezik Milákkal, a 100 gyorsét pedig 22.39-kor Némethtel a mezőnyben. 

Női 1500 méter gyorson a nagy nyomás alatt lévő Jackl Vivien a 15. helyen fejezte be szereplését. 

Sajnos magyar szempontból nem alakult jól az olimpia keddi versenynapja, és az események közül talán a legfájóbb a női kézilabda-válogatott Angola elleni mérkőzése.

Ajándékba adott pontok

A kézilabdázók előtt a magyar cselgáncsozókra volt érdemes figyelni. A női 63 kilogrammban a 22 éves Özbas Szofi az idei zágrábi Eb aranyérmesét, a cseh Renata Zachovát győzte le, de a folytatásban sajnos a világranglista második helyezettje, a kanadai Catherine Beauchemin-Pinard jobbnak bizonyult a tavaly dohai vb-n bronzérmet szerzett magyar sportolónál.

– Még nem igazán tudom, hogy mit gondolok, gyorsan vége lett a napnak és ennek az időszaknak is. Szerettem volna ezt a napot kicsit tovább élvezni – nyilatkozta a könnyeivel küszködve Özbas Szofi. 

A férfi 81 kilogrammos súlycsoport mezőnyében a 35 éves, háromszoros Eb-bronzérmes Ungvári Attila a nyolc közé jutásért a súlycsoport egyik legjobbjától, a világranglista-vezető Matthias Cassétól szenvedett vereséget

Még egy picit a küzdősportoknál maradva sajnos szintén nem jutott negyeddöntőbe a férfi ökölvívótorna 80 kilogrammos súlycsoportjában érdekelt Akilov Pylyp sem. 

A férfi egypárevezősök között érdekelt Pétervári-Molnár Bendegúz a negyeddöntőjében a negyedik lett, így a C/D elődöntőben folytatja, azaz a legjobb esetben a 13. helyen végezhet majd. 

Az igazán fájó pont kedden a magyar női kézilabda-válogatott 31-31-es döntetlenje volt Angola csapatával.

– Sajnos ajándékba adtunk egy pontot Angolának. Egy ideig minden jól működött, ám utána könnyelműek lettünk támadásban és védekezésben is. Sajnos azonban akadtak gyengébb teljesítmények is, voltak kihagyások. Lesz még két fontos meccsünk, azokon kell még pontokat szereznünk – értékelt a meccs után a magyarok kapitánya, Golovin Vlagyimir

A magyar lányok legközelebb csütörtökön 14 órától lépnek pályára a még pont nélküli Spanyolország ellen. 

A nap végén a férfi vízilabda-válogatott, amely vasárnap 13-12-re verte a franciákat, kedd este 10-7-re kikapott Spanyolországtól. A spanyolok 26 év után tudtak nagy tornán (vb, Eb, olimpia) nyerni a magyarok ellen.

Folytatás csütörtök este Japán ellen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!