A hivatalos megnyitó pénteken lesz

2 órája

Tudta, hogy már ma elkezdődik a XXXIII. nyári olimpia?

A nyári olimpia hivatalos megnyitója pénteken lesz, de a rögbi- és a labdarúgó-mérkőzések már szerdán (ma) elkezdődnek.

MW

A megnyitó ceremónia Trocadero helyszíne

Forrás: AFP

Fotó: BENOIT DOPPAGNE

A férfi labdarúgásban lesz az első esemény a 2024-es nyári olimpián. Szerdán 15 órától már több csoportmérkőzést is rendeznek Franciaország-szerte.

Párizsban a Parc des Princes-ben (Spanyolország–Üzbegisztán, 15) és Saint-Etienne-ben (Argentína–Marokkó, 15) kezdődnek a küzdelmek, majd sorra mutatkozik be a többi város: Nantes (Egyiptom–Dominikai Köztársaság, 17), Nizza, (Új-Zéland–Guinea, 17), Lyon (Irak–Ukrajna, 19), Bordeaux (Japán–Paraguay, 19), Marseille (Franciaország–Egyesült Államok, 21), és este még egy meccset rendeznek Párizsban, a Parc des Princes-ben (Mali–Izrael, 21).

A férfi hetes rögbi a második sportág, amely bemutatkozik az idei nyári játékokon. A Párizs melletti Stade de France-ban szerdán 15.30 órától Ausztrália csap össze Szamoával. Majd aztán a többi válogatott is elkezdi a tornát, a házigazda Franciaország az Egyesült Államokkal meccsel 16.30-tól.

Érdekességek a párizsi olimpiáról 

A párizsi ötkarikás játékok nyitóünnepségét az olimpiatörténetben szokatlan módon nem egy stadionba, hanem városi helyszínekre tervezték, a Párizs legyen az emberek olimpiája (nyitott játékok) gondolat jegyében. A nemzetek sportolói 80 hajóban, 6 kilométer hosszú útvonalon, Párizs ikonikus nevezetességei között vonulnak fel a Szajnán, a protokolláris eseményeket a ministadionná alakított Trocadéro kertbe tervezték. 

Az ingyenes eseményre több mint 300 ezer nézőt várnak. Ha a biztonság úgy kívánja, a Nemzeti Stadion (Stade de France) lesz a helyszín. A biztonság megőrzésében az Europol és 40 ország nyújt rendőri segítséget, a versenyek lebonyolításában 45 ezer önkéntes működik közre.

Rehearsal of the opening ceremony of the Paris 2024 Olympics
Az Eiffel-torony fényshow-ját adják elő a 2024-es párizsi olimpia nyitóünnepségének próbáin
Fotó: Mustafa Ciftci / Forrás: AFP

A párizsi olimpián 206 ország 10 714 sportolója vesz részt, semleges színekben 15 orosz és 16 fehérorosz sportoló versenyez. Az Ukrajnában zajló katonai invázió miatt Oroszország és Fehéroroszország a csapatsportágakban nem delegálhatott olimpikonokat, a két ország versenyzői az egyéni sportágakban is csak semlegesként indulhatnak, közülük is csak azok, akik az Ukrajna elleni háborút aktívan nem támogatták.

A párizsi olimpikonok 32 sportág 329 versenyszámában mérik össze tudásukat, 157 férfi, 151 női, illetve 21 vegyes csapatnál osztanak érmet. Magyarország 180 fős sportolói küldöttsége 106 versenyszámban indul. A 28 hagyományos olimpiai sportág mellett a tokiói olimpián bemutatkozó sportmászás, gördeszkázás és hullámlovaglás is helyet kap a programban, illetve debütál a táncsportág első olimpiai versenyszáma, a breaktánc.

Az olimpia emblémáját 2019-ben mutatták be. Az ötkarikás játékok történetében először az olimpia és paralimpia közös logót kapott. Az aranyszínű kör az olimpiai medált, a láng alak az olimpiai lángot, az általuk alkotott női fej Marianne-t, a Francia Köztársaságot megtestesítő ikonikus nőalakot jeleníti meg.

Excitement Builds In Paris For 2024 Olympics
A játékok kabalái, a Frígek egy ruhadarabot formáznak meg
Fotó: Artur Widak / Forrás: AFP

A játékok kabalái, a Frígek, a kabalatörténetben először nem emberi alakot vagy állatfigurát formáznak, hanem egy ruhadarabot, a szabadságot jelképező, tradicionális füles frígiai sapkát keltik életre. A vidám frígek a francia trikolór színeiben pompáznak, mellükön az olimpia aranylogóját viselik, egyikük futóprotézist visel, ezzel közvetlenül utal az általa képviselt parasportolókra. 

Az olimpia rendezési költségét 9 milliárd euróra becsülik, kisebb része állami pénz, nagyobb részét szponzorok, különböző magáncégek állják. A látványosnak ígérkező záróceremóniát a 80 698 férőhelyes Nemzeti Stadionban tartják, és a 2028-as Los Angeles-i olimpia kulturális bemutatójával zárják. A párizsi sportesemények augusztus 28-án a paralimpiai játékokkal folytatódnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!