Elaludtunk az elején

5 órája

A borzasztó első húsz perc miatt vereséggel kezdett a magyar kézilabda-válogatott az olimpián

A magyar válogatott 35-32-re kikapott Egyiptomtól a párizsi olimpia férfi kézilabdatornájának első fordulójában, szombaton. Chema Rodríguez szövetségi kapitány együttese beragadt a rajtnál, az egyiptomiak gyorsan elhúztak, a félidő derekán már hét góllal vezettek. A 43. percben ugyan sikerült egyenlíteni, de innentől ismét az észak-afrikai válogatott volt eredményesebb és megérdemelten győzött. Az előzetes erőviszonyok alapján ez a két válogatott vívhat versenyfutást, hogy melyik jut tovább az esélyesebb francia, dán, norvég trió mellett a negyeddöntőbe.

MW

Lékai Máté (k) és az egyiptomi Jehja el-Deraa (b) a Magyarország-Egyiptom mérkőzésen

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Egyiptom kezdett jobban, a magyar támadásokba sok technikai hiba csúszott: pontatlan passzok, kézből kicsúszott labdák, volt lépéshiba és vonalra lépés miatt elvett gól is. Az egyiptomiak könyörtelenül kihasználták a gyors indítási lehetőségeket, és felállt védelem ellen is sokkal meggyőzőbbek voltak, mint a magyar csapat.

JAHJA, Omar ; BÁNHIDI Bence
Bánhidi Bence (k), valamint az egyiptomi Ibráhim el-Mászri (b) és Jahja Omar (j) a Magyarország-Egyiptom mérkőzésen
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya 10-6-os hátrányban kért időt az első negyedóra vége előtt, de ezt sem követte pozitív változás: Egyiptom 15-7-re ellépett – tudósított a Magyar Nemzet.

Kapuscserével, majd két beállós támadással is próbálkoztunk az első félidő hajrájában. Kiegyensúlyozottabbá vált a játék képe, s az első harminc perc végére sikerült kicsit közelebb zárkózni, 19-15-ös hátrányban vonulhatott pihenőre a magyar válogatott.

SULYOK Tamás; HABSBURG György; NAGY Zsuzsanna
Sulyok Tamás köztársasági elnök (k) és felesége, Nagy Zsuzsanna (j2) a Magyarország-Egyiptom mérkőzésen
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A második félidőt jobban kezdte a magyar válogatott, támadásban jobban megtalálta a tiszta lövőhelyzeteket, s a kapuban Palasics Kristóf is több fontos védést bemutatott. 23-22-re vezetett már csak Egyiptom, amikor szövetségi kapitánya, a korábbi szegedi mester, Juan Carlos Pastor időt kért.
Ennek ellenére meglett a magyar egyenlítés: Imre Bence négy értékesített büntető után az ötödik hetesét ugyan kihagyta, de a kipattanóból már egalizált.

A vezetést viszont nem sikerült átvenni, Egyiptom újra ellépett 27-24-re, majd 32-28-ra is vezetett. Az afrikai csapat emberhátrányban meglepő módon kockáztatott, kapusát lehozva támadott, ezt pedig két üres kapus góllal büntették a mieink.

Újra kiegyenlíteni azonban már nem sikerült, vereséggel kezdte a magyar férfi kézilabda-válogatott az olimpiát.

A magyar csapat hétfőn Argentína, szerdán Norvégia, pénteken Dánia, vasárnap pedig Franciaország ellen lép pályára. A két hatos csoportból az első négy-négy jut a negyeddöntőbe.

Férfi kézilabda, csoportkör, 1. forduló, B csoport:
Egyiptom–Magyarország 35-32 (19-15)
Dél-párizsi 6-os Aréna, v.: Nacsevszki, Nikolov (északmacedónok)
lövések/gólok: 51/35, illetve 46/32
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 6/5
kiállítások: 4, illetve 8 perc

Magyarország: Bartucz - Bóka 4, Szita 1, Bánhidi 3, Sipos, Ancsin 3, Lékai 4, cserék: Imre 7, Fazekas 5, Bodó 4, Ilic 1, Rosta, Palasics, Ligetvári

az egyiptomi gólszerzők: Jahja, Adel 9-9, el-Dera 6, Szanad 5, el-Vakil 3, Zein 2, Tarek 1

Chema Rodriguez: nagyon csalódottak vagyunk

Chema Rodríguez szövetségi kapitány és a játékosok egyformán csalódottan nyilatkoztak, miután a magyar férfi kézilabda-válogatott 35-32-re kikapott Egyiptomtól a párizsi olimpia csoportkörének első fordulójában, szombaton.

Nagyon rosszul kezdtünk, sok játékos van a csapatban, aki még nem szerepelt olimpián, így kissé feszültek voltak. Gyengén játszottunk, sokat hibáztunk és húsz perc alatt hétgólos hátrányba kerültünk. Aztán kicsit megnyugodtunk, jöttek a gólok, sikerült is egyenlíteni, de ez sem volt elég

– mondta a szövetségi kapitány.

RODRÍGUEZ, Chema
Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Hozzátette, az egyiptomiak játéka nem lepte meg, tudta, hogy jó csapatról van szó, kiváló játékosokkal. Kiemelte, tanulni kell a mai vereségből, elemezni a mérkőzést, és készülni a következőre, Argentína ellen.

Lékai Máté - aki tagja volt a 2012-es londoni játékokon negyedik helyezett válogatottnak - rávilágított, hogy van még négy meccsük a csoportkörben, ahol javítani kell a csapatnak.

Mindenki tudta, hogy nehéz összecsapás lesz, de nyerni akartunk. Rosszul kezdtük a mérkőzést, de utána felálltunk, azokat a dolgokat csináltuk, amit megbeszéltünk, belőttük a helyzeteket, jobb lett a védekezés és a kapusteljesítmény is. Utána volt olyan szituáció, amikor ide-oda pattogott a labda, ők belőtték, mi kapufát lőttünk, ilyen apróságokon múlik egy mérkőzés az olimpián is

– nyilatkozott. 

A Ferencváros irányítója úgy vélekedett, hogy Egyiptom nem készült fel jobban a magyar csapat játékából, „mindenki ugyanannyit tud videózni, itt nagy zsákbamacskák már nincsenek, az adott napi forma és teljesítmény dönt”.

A háromgólos Ancsin Gábor szerint próbáltak arra figyelni, hogy ne úgy kezdjék a mérkőzést, mint a németek elleni felkészülés találkozót, amikor "hét gól volt közte", de ezt nem sikerült "abszolválni".

Erre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mert látjuk, hogy ez megbosszulja magát. Annak viszont örülök, hogy vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe. Nem szabad ekkora előnyt adni senkinek

– hangsúlyozta.

A kapus Palasics Kristóf is arról beszélt, hogy ebből a vereségből is sokat lehet tanulni.

Elemezni fogjuk és készülünk a következőre, mert mindig küzdeni kell és menni kell tovább

– mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!