Nem sikerült a bravúr

2 órája

Nadal nagy csatában verte Fucsovicsot az első fordulóban

Fucsovics Márton szettet nyert a salakkirály ellen, de Rafael Nadal győzött, és Novak Djokovics ellen folytatja. Az 1891-ben létesült Roland Garros igencsak ismerős helyszín lehetett a spanyol szupersztárnak, mivel rekordot jelentő 14 alkalommal diadalmaskodott a Philippe Chatrier Stadionban.

MW

A győztes, a spanyol Rafael Nadal és a magyar Fucsovics Márton kezet fog a mérkőzés végén

Forrás: AFP

Fotó: MIGUEL MEDINA

Fucsovics Márton döntő játszmában, hatalmas csatában kikapott a 22-szeres Grand Slam-bajnok Rafael Nadaltól a párizsi olimpia tenisztornájának első fordulójában. 

Nadal sokat panaszkodott a korai kezdés miatt, mert szombat este Carlos Alcaraz oldalán párosban a második fordulóba jutott. Felmerült, hogy visszaléphet az egyestől, de kiállt Fucsovics ellen, és nyoma sem volt rajta a fáradtságnak, 38 évesen fantasztikus tenisszel rukkolt elő. Az első három játék az övé lett, de utána is hengerelt, Fucsovicsnak csak egy gém jutott az első szettben – tudósított a Magyar Nemzet.

Rafael Nadal
Fotó: MIGUEL MEDINA / Forrás: AFP

Ez a mérkőzés szerencsére nem úgy folytatódott, mint a másik magyar érdekeltségű meccs. Sőt itt Fucsovics lépett meg 3:0-ra, és noha 5:4-nél elbukta az adogatását, 6:4-gyel kiegyenlített.

Szoros játékokkal indult a harmadik szett, Fucsovicsnak négy, Nadalnak három bréklabdát kellett hárítania, így jutottak el 2:2-ig. Végül a magyar játékos tört meg először, a spanyol klasszis 4:2-re vezetett. Fucsovicsnak ezután nem volt visszaút, Nadal jutott a második fordulóba, ahol nagy riválisa, Novak Djokovics ellen folytatja.

Este párosban Fucsovics és Marozsán a holland Tallon Griekspoorral és Wesley Koolhoffal száll szembe, és továbbjutás esetén a spanyol szuperduó, Nadal és a négyszeres GS-győztes Carlos Alcaraz következhet.

Eredmények, férfi tenisz, 1. forduló (a 32 közé jutásért):

Rafael Nadal (spanyol)–Fucsovics Márton 6:1, 4:6, 6:4

Fucsovics: nagy élmény és megtiszteltetés volt Nadal ellen játszani

A 32 éves nyíregyházi játékos a „három nagy” közül Roger Federerrel és Novak Djokoviccsal is többször összecsapott, de a 38 éves salakkirállyal éppen az ötkarikás játékokon találkoztak először.

„Talán Isten adta ezt a lehetőséget nekem, hogy Nadal ellen is megmérethettem magam, így most már tényleg kipipálhattam a legjobb hármat” – mondta az M4 Sportnak Fucsovics.

„Az tény, hogy nagy élmény és megtiszteltetés volt Nadal ellen játszani, de mint látszódott, a végsőkig küzdöttem. Az elején nagyon lassan kezdtem és ő nagyon jól játszott. Én az elmúlt két napban nem is nagyon tudtam edzeni, ma ütöttem először, úgyhogy nem volt könnyű felvenni a ritmust. A második szettben sokkal felszabadultabb voltam, kezdtem belejönni a játékba, összességében pedig egy jó meccs volt” – értékelt Fucsovics, majd azt is megjegyezte, ha a döntő szettben kihasználja három bréklabdája egyikét, és ellép 4:1-re, akkor talán másképp alakult volna a mérkőzés, de így is mindent beleadott.

Fucsovics Márton szettet nyert Rafael Nadal ellen
Fotó: Miguel MEDINA / Forrás: AFP

Nadal - akire a 24-szeres Grand Slam-tornagyőztes Novak Djokovic vár a 32 között - elmondta: nagyon tisztelte Fucsovicsot, keményen beleállt a meccsbe, és ennek köszönhetően jól kezdett.

„Amikor kicsit elveszítettem a ritmust, az intenzitást, és a játékom színvonala romlott, akkor kezdett el ellenfelem jól játszani, és nyomást helyezett rám. Jól meccset játszottunk, szorosat” – értékelt a spanyol klasszis, aki hozzátette: megtiszteltetés, hogy Párizsban a hazáját is képviselheti.

Marozsán is búcsúzott egyesben a férfi tenisztornától

Marozsán Fábián kétszettes vereséggel az első fordulóban búcsúzott a párizsi olimpia tenisztornájának férfi egyes küzdelmeitől.

A pályafutása első olimpiáján szereplő, világranglistán 49. Marozsánra nem várt könnyű feladat a francia Ugo Humbert ellen, ugyanis amellett, hogy a rivális jelenleg 15. az ATP-rangsorban, a hazai közönség támogatását is élvezhette.

RUNE, Holger; MAROZSÁN Fábián
Marozsán Fábián a hamburgi salakpályás tenisztornán
Fotó: Marcus Brandt / Forrás: MTI/AP/DPA

Tavaly a Davis Kupa tatabányai selejtezőjében kemény pályán csaptak össze, akkor Humbert két szettben nyert, második találkozójuk pedig telt ház, azaz 2200 néző előtt kezdődött a Roland Garros 14-es pályáján.

Marozsán ugyan egyből brékelni tudott, ezt követően viszont a francia teniszező sorozatban négy játékot nyert. A magyar kiválóság ezután ugyan nagy csatára késztette riválisát, két játékban összesen hat lehetősége volt, hogy másodszor is elvegye Humbert szerváját, de nem tudott élni az esélyeivel, így 37 perc után hátrányból folytatta.

A nézők minden játékmegszakításnál hangos „Ugo, Ugo” kiáltásokkal biztatták kedvencüket, aki a második játszmában is azonnal brékelt, ezzel „hálálva meg” a közönség erőfeszítéseit. Humbert sokkal több nyerőt ütött, s mivel a két játékos ki nem kényszerített hibáinak száma megegyezett, fokozatosan őrölte fel Marozsánt, s még arra is volt energiája, hogy az egyik télfélcserénél a nézőkkel együtt elénekelje a francia himnuszt. Humbert végül 68 perc után fogadhatta a hálónál a magyar teniszező gratulációját.

Eredmény, férfi tenisz, 1. forduló (a 32 közé jutásért):
Ugo Humbert (francia, 10.)–Marozsán Fábián 6:3, 6:2

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!