Már az első meccs kulcsfontosságú

4 órája

A negyeddöntő lehet a cél a magyar férfi kézilabda-válogatottnak

A negyeddöntőbe jutás lehet a cél a rendkívül erős csoportban szereplő magyar férfi kézilabda-válogatottnak a párizsi olimpián.

MW

A párizsi olimpiára készülő férfi kézilabda-válogatott játékosai a csapat edzésén Felcsúton, a Puskás Akadémia sport- és konferenciaközpontjában 2024. július 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A magyarok szombaton 11 órától az Afrika-bajnok Egyiptommal, hétfőn az amerikai kontinens legjobbjával, Argentínával, szerdán a legutóbbi két világbajnokságon hatodik helyezett Norvégiával, jövő pénteken a legutóbbi három világbajnokságon aranyérmes Dániával, jövő vasárnap pedig a házigazda, címvédő és Európa-bajnok Franciaországgal találkoznak.

Chema Rodríguez szövetségi kapitány együttese évről évre fejlődik, ez a teljesítményén és az eredményein is látszik: tavaly negyeddöntős volt a világbajnokságon, idén – fennállása legjobb eredményét elérve – ötödikként zárt az Európa-bajnokságon, majd a tatabányai selejtezőtorna második helyezettjeként kijutott az ötkarikás játékokra. A játékosok mostanra eljutottak oda, hogy senkitől sem kell tartaniuk, megfelelő az önbizalmuk, amikor pedig összeáll a védekezésük és ez hatékony kapusteljesítménnyel párosul, klasszis teljesítményre képesek.

Ennek ellenére – az erőviszonyokat ismerve – nehéz elképzelni, hogy a dánok és a franciák legyőzhetőek lennének, és a norvégok elleni siker is nagy bravúrnak számítana. Mindezek tudatában kijelenthető, hogy már az első csoportmeccs kulcsfontosságú lesz. 

A helyzetet nehezíti, hogy az egyiptomi küldöttség három tagja is jól ismeri a magyarokat: a jobbátlövő Omar Jahja öt szezont töltött Veszprémben, ahol a balátlövő Jehia el-Dera jelenleg is játszik, a szövetségi kapitány Juan Carlos Pastor pedig tíz évig irányította a Szegedet, ahonnan tavaly nyáron távozott.

Mivel a negyeddöntőbe a csoportok első négy helyezettje jut, az első két meccs a kötelező győzelem kategóriába tartozik, noha mindkettő rendkívül nehéznek ígérkezik, az argentin játékosok többsége például erős európai bajnokságokban szerepel.

A magyarok a felkészülés során Győrben 29–25-re nyertek Szlovénia ellen, majd Stuttgartban előbb 33–29-re kikaptak Németországtól, azután 41–29-re verték Japánt.

1976, 1980 és 2004 után negyedszer fordul elő, hogy a magyar férfi és női kézilabda-válogatott is olimpiai résztvevő. A férfiak kilencedik alkalommal szerepelnek az ötkarikás játékokon, eddigi legjobb eredményük az 1936-os, az 1980-as, az 1988-as, a 2004-es és a 2012-es negyedik helyezés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!