A legtöbbet kereső sportoló lett

13 órája

Csipes Párizsban is nagyot kaszált, a magyarok a legjobbak a régióban

Bár a magyar küldöttségben a legtöbb érmet szerző Csipes Tamara nem lett olimpiai bajnok, ám két ezüst- és egy bronzérmének köszönhetően mégis ő kapja a legtöbb jutalmat a magyar olimpikonok közül. Az éremtáblázaton is sikerült egy helyet előrelépnünk Tokió óta. Közép-Európában egyeduralkodók a magyar sportolók, rajtunk kívül ugyanis senki nem szerzett három aranynál többet.

MW

Csipes Tamara

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A magyar csapat a 2021-es tokiói olimpián 6 aranyat, 7 ezüstöt és 7 bronzérmet nyert, az érmek számát tekintve ez volt a legjobb szereplés az 1996-os atlantai olimpia óta, az idei pedig a második legjobb. A magyar csapat összesen 19 érmet nyert a párizsi olimpián, ezzel az éremtáblázat 14. helyén végzett – írta meg az Origo.

CSIPES Tamara; MILÁK Kristóf
Milák Kristóf kétszeres olimpiai bajnok úszó (k) viszi a magyar zászlót, mellette Csipes Tamara kétszeres olimpiai bajnok kajakozó (b) a 2024-es párizsi nyári olimpia záróünnepségén
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Magyarország a legjobb a régióban

A 2016-os riói olimpián a magyar csapat 15 éremmel zárt, négy évvel korábban, a londoni játékokon 18 magyar éremnek örülhettünk, a 2008-as pekingi olimpián mindössze 10 érmet nyertek a magyarok (három nappal az olimpia vége előtt még csak öt éremnél tartottunk akkor, és nem volt köztük arany), a 2004-es athéni olimpián 17 éremmel zártak a mieink, 2000-ben pedig 17-et nyertek Sydney-ben – derült ki az Origo oldaláról. Az éremtáblázaton összesen 84 ország szerepel, ezen lett 14. a magyar csapat, de kis szerencsével még jobb eredményt is elérhettek volna sportolóink. Ha a férfi vízilabda-válogatott, vagy a szabadfogású birkózó, Muszukajev Iszmail megszerzi a helyosztón a bronzérmet, akkor beállítottuk volna a három évvel ezelőtt, Tokióban elért eredményünket. 

Ha pedig a hét kajakos éremből csak egy arany, máris felülmúltuk volna a három évvel ezelőtti teljesítményt – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. És akkor nem beszéltünk arról, hogy a régióban messze a legtöbb érmet Magyarország szerezte. Ugyan más országokban is tejben-vajban fürösztgetik az olimpiai érmeseiket, Magyarországon az esetleges szponzori ajándékokon kívül komoly tízmilliókkal jutalmazzák egészen a 8. helyig sportolóink teljesítményét.

Csipes az élen, Milák a második

A Magyar Olimpiai Bizottság jutalmazási rendszere és a párizsi eredmények ismeretében Csipes Tamara nemcsak K1-ben védte meg olimpiai ezüstjét, hanem a jutalmak tekintetében Tokió után Párizsban is a legtöbbet kereső sportoló lett – írta meg a Magyar Nemzet

Három éve összesen 107,2 millió forintot kapott – ott a négyessel olimpiai bajnok lett, míg egyesben a 2. helyen végzett –, Párizsban már három érmet nyert – négyesben bronz-, párosban és egyesben ezüstérmes –, amiért 110,89 millió forintot kap majd a számlájára. 

Hogy miért ennyi, ha nem egyéni számban lett érmes mindháromszor? Nos, minden megszerzett érem után jár a jutalom, a párosoknál, négyeseknél, csapatoknál is külön-külön. Csipest, akárcsak Tokióban, itt is Milák Kristóf követi a listán 94,2 millióval

Az immár kétszeres olimpiai bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes úszó a japán fővárosban kereken százmilliót kapott az eredményeiért. Kettejüket a harmadik helyen még egy kajakos, Gazsó Alida követi: az egy ezüst és egy bronz, illetve egy hatodik hely 84,16 millió forintot ért neki. Mögöttük a vívó Andrásfi Tibor (78,65 millió), a kajakos Fojt Sára és Pupp Noémi (egyaránt 64,7), Kós Hubert, (58,8), Betlehem Dávid (56), majd az aranyérmesek, Márton Viviána, Gulyás Michelle, Rasovszky Kristóf, illetve a párbajtőröző csapat tagjai, Siklósi Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid következnek. A magyar jogszabályok értelmében minden olimpiai érmes 35 éves kora felett olimpiai életjáradékot kap egészen a haláláig. A havi apanázs összegét a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított évi átlagkeresethez igazítják, ami alapján az aranyérmesek ennek száz százalékát kapják meg, az ezüst után ennek hetven, a bronzért ötven százaléka jár érmenként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában