Szombaton szurkolhatunk

9 órája

Bőhm Csaba és Szép Balázs is bejutott a döntőbe

Bőhm Csaba után Szép Balázs is döntőbe jutott a párizsi olimpia öttusaversenyén.

MW

Párizs, 2024. augusztus 8. Bõhm Csaba (j) és Szép Balázs az öttusázók körvívás versenyszámában a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 8-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

 A június közepén világbajnok, pár héttel korábban a világkupadöntőn is aranyérmes Bőhm Balázs az A csoportban szerepelt az elődöntőben, ahonnan a 18 fős mezőnyből kilencen kerültek a szombati fináléba.

Bőhm csütörtökön nem tudta hozni korábbi jó teljesítményét, nem jöttek neki a tusok, így az Észak-párizsi Arénában rendezett körvívásban csak 13 győzelmet aratott, miközben 22 ellenfelétől vereséget szenvedett. A kínai vb-n és a május végi, törökországi vk-döntőn is 22 sikeres asszója volt, ami jól érzékelteti, mennyivel nehezebb helyzetbe került most.

A pénteki folytatás már a Versailles-i kastély kertjében kialakított csodálatos versenyközpontban következett. Bőhm a 14. helyről kezdett, innen kellett felkapaszkodnia az első kilenc közé.

Az olimpián a világkupadöntőhöz hasonlóan már az elődöntőben is van lovaglás. Ez most hibátlanul sikerült a magyar versenyzőnek, 

aki aztán a bónuszvívásban is gyűjtött négy pontot két ellenfél legyőzésével. A 200 méteres úszásban, amelyre – tömött lelátók előtt – 25 méteres mobilmedencében került sor, 1:59.50 perccel a második legjobb időt érte el. 

A koncentrált és eredményes versenyzés eredményeként a négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásnak már kilencedikként vághatott neki. 

A kombinált szám az erőssége, de most nem ment minden zökkenőmenetesen: futása rendben volt, de a lövészetben akadtak gondok. Az első még közepesen sikerült, de a másodikban nagyjából kétszer annyi időt töltött a lőállásban, mint általában szokott. Ezúttal egyik sorozata sem volt tökéletes, emiatt végig a kilencedik hely környéként volt, végül a francia Valentin Prades-ot utolérve és lehagyva nyolcadik lett. A mezőny első felében haladók a végére lelassítottak, Bőhm és Prades mögött viszont nagy volt az űr. A magyar versenyző a közepes lövészettel is a negyedik időt érte el 10:04.64 perccel az utolsó, összetett számban.

Tegnap elképesztően csalódott voltam amiatt, hogy a legrosszabb vívásomat nyújtottam az elmúlt három-négy évet tekintve. Amióta a felnőttek között versenyzem, nem vívtam ilyen rosszat. Ezt rendeztem magamban. El kellett csendesednem, elmentem sétálni, beszéltem a bátyámmal telefonon majdnem egy órát, és végül felépítettek azok az emberek, akikkel beszéltem, meg én is magamat

– utalt vissza a csütörtöki teljesítményére. 

Úgy álltam neki a mai napnak, hogy nincs vesztenivalóm, mert nem állok fényesen a vívás után.

   Hozzátette, kötelességének érezte a szurkolók és a családja előtt, hogy döntőbe bejusson.

Örömverseny volt ez a mai

– mondta.

A döntőt ( szombat 17:30) illetően úgy fogalmazott: megpróbálja ezt most úgy élvezni, hogy közben mindent kiad magából és megpróbálja méltón képviselni Magyarországot.

Szép Balázs is ott lesz a férfi öttusázók döntőjében 

Bőhmhöz hasonlóan Szép is „jól hangolt” a nyári játékokra, mert június közepén világbajnoki ezüstérmet nyert csapattársa mögött a kínai Csengcsouban rendezett világbajnokságon.

Az UTE versenyzője a csütörtöki körvívásban 18 ellenfelét győzte le és 17-től kapott ki az Észak-párizsi Arénában. A világbajnokságon 21 sikerrel zárt, de mivel neki nem erőssége ez a szám, a pozitív mérleg jó alapot teremtett számára a folytatáshoz.

Az elődöntőben a B csoport küzdelmeit a 10. helyről kezdte a Versailles-i kastély parkjában kialakított versenyközpontban. A döntőhöz az első kilenc között kellett végeznie.

Az olimpián a világkupadöntőhöz hasonlóan már az elődöntőben is van lovaglás. 

Szép Balázsnak a lovaspályán egy hibája volt, akadályverésért hét pontot vontak le tőle a kiinduló 300-ból. A bónuszvívásban nem tudott pluszpontot szerezni, a 200 méteres úszásban pedig – amelyre 25 méteres mobilmedencében került sor –, 2:03.81 perccel a 11. időt érte el.

A lövészetekkel megszakított 5x600 méteres futást kilencedikként kezdte, 23 másodperccel a holtversenyben élen álló két dél-koreai riválisa, Dzsun Vungte és Szeo Csangvan után. Nagyjából egyforma sorozatokat produkált, hat-nyolc kísérletből lett meg az öt zöld lámpa, futás közben pedig figyelte, hogyan alakul mögötte a sorrend. Az utolsó lövészetet követően is többször nézett hátra, végül kiengedve a hetedik helyen ért célba. A kombinált számban 10:12.10 perccel a negyedik időt érte el.    

Nem lőttem olyan jól, úgyhogy azért kellett futnom, de az utolsó hatszázon már láttam, hogy ez biztosan megvan, ott tudtam tartalékolni egy kicsit

– mondta pár perccel a versenye után a vegyes zónában. Arról is beszélt, hogy nagyon tetszik neki a helyszín, és a jó hangulat, amelyet a sok szurkoló teremt.

Technikás a pálya, mert homokos. Nem az a bokáig süllyedős, de azért elég puha a talaj, illetve sok kanyar van benne, szerintem nem egy gyors pálya. A verseny előtt azt tűztem ki célul, hogy szeretnék hatban lenni. A mai napon úgy éreztem, hogy kicsit nehezebb ez, mint gondoltam, könnyebb versenyre számítottam, meglátjuk, mit tudok majd kihozna magamból holnap.

A döntőre szombaton 17.30-tól kerül sor. Azt megelőzően rendezik a nők elődöntőjét két csoportban, a magyarok – Gulyás Michelle és Guzi Blanka – a másodikba kerültek és 13.30-kor kezdenek majd.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában