Szombati összefoglaló

5 órája

Szép az ezüst, de az arany szebben csillog: Milák Kristóf történelmet írt! (videó)

A párizsi olimpia nyolcadik versenynapján végre összejött az, amire a magyar szurkolók régóta vágytak. A 24 éves magyar úszó Milák Kristóf nagyszerű teljesítménnyel aranyérmet nyert 100 méteres pillangóúszásban, és a magyar sportoló ezzel a Tokióban, 200 méteren aratott sikere után önmaga második olimpiai bajnoki címét szerezte meg. A bronzérmes Major Veronika is kitett magáért, a keszthelyiek büszkesége húsz év után nyert olimpiai érmet magyar sportlövőként. A férfi kerékpárosok mezőnyversenyében Valter Attila kiváló hajrával a negyedik helyen ért célba, de dicséret illeti a női ökölvívótorna 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében Hámori Lucát is, aki az ötödik helyen végzett.

MW

Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Milák Kristóf Tokióban 200 pillangón első, 100 pillangón második lett az olimpián. Három évvel később, Párizsban, a hosszabb távon jutott ezüst neki. Szombat este rendezték Milák Kristóf második döntőjét a francia fővárosban, a 100 pillangó fináléjában a magyar úszó elsőként ért célba – írta meg a Magyar Nemzet.

MAJOR Veronika
A bronzérmes Major Veronika a női sportpisztoly versenyszám eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a chateauroux-i lőtéren 2024. augusztus 3-án
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Darnyi és Egerszegi nyomdokain

A Honvéd 24 éves világklasszis úszója 49.90 másodperces idővel diadalmaskodott, megszerezve ezzel önmaga második és a magyar úszósport 31. ötkarikás bajnoki címét – derült ki az Origo oldaláról. Milák három évvel ezelőtt Tokióban 200 méter pillangón nyert, 100 méteren Európa-csúccsal volt második, míg a francia fővárosban a hosszabb távon szerzett ezüstérmet. A férfi 100 méteres pillangóúszás első magyar olimpiai bajnokává vált Milák a magyar küldöttség hetedik érmét szerezte meg az ötkarikás játékokon.

A kétszázat is jól építette ő föl, a végén ezt egybe kell nézni Ennyit tudott, kijött és megnyerte. Általában így hajrázik mindenkor, a kétszáz volt a meglepetés, amikor nem így történt. Az öröm pillanataiban nem a jövővel foglalkoznék. Egy biztos, hogy a harmadik magyar úszó, aki egymás után két olimpián tudott nyerni Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina után. Egyedi utat követett, abban azért nyilván vannak kérdőjelek önmagának is, bennünk is, de ez már történelem

– mondta az az úszók szövetségi kapitánya Sós Csaba Milák olimpián nyújtott teljesítményéről. A női sportpisztolyosok döntőjében is volt kinek örülni, hiszen Major Veronika bronzérmes lett, a keszthelyiek büszkesége húsz év után, Igaly Diána (skeet) athéni aranyát követően nyert olimpiai érmet magyar sportlövőként.

– Elégedett vagyok, nem is lehetnék ennél boldogabb, nem gondolkodom azon, hogy mi lehetett volna, ez is megsiratott. Ezért jöttem, hogy érmet nyerjek, ezt a célt pedig a végletekig hajtottam, a végletekig csináltam és meglett az eredménye – mondta el a boldog bronzérmes Major Veronika.  A férfi kerékpárosok mezőnyversenyében Valter Attila remek teljesítménnyel a negyedik helyen ért célba. A magyar bajnok bringás végig remekül helyezkedett a mezőnyben, majd hatalmasat hajrázva a sportág legjobb olimpiai eredményét érte el a 273 kilométeres versenyen – olvasható az Origo oldalán.

– Nagyon rám fért ez az eredmény, mert bár egész évben azt éreztem, hogy erős vagyok, a mai napig ezt sehol nem tudtam megmutatni. Sírhatnékom van, hogy most sikerült – árulta el Valter Attila. A szombati nap kiemelt eseménye a női ökölvívótorna 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntője volt, ahol Hámori Luca élete csatájára készült az algériai Iman Helif ellen, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól annak ellenére kapott indulási engedélyt, hogy sportága nemzetközi szövetsége szerint szervezetében magas a tesztoszteronszint, és férfiakra jellemző XY kromoszómája van.

Hámori Luca helytállt

A magyar bokszolónő sajnos egyhangú pontozással kikapott ellenfelétől, de az ötödik hely így is kimagasló eredménynek számít.

– Boldog és hálás vagyok, mert első magyar női bokszolóként jutottam ki az olimpiára, amelyen két meccset is nyertem. Végtelenül hálás vagyok! Akkora támogatást kaptam, mint soha senki. Örülök, hogy idáig eljuthattam

– nyilatkozta Hámori Luca a mérkőzése után. A női kardcsapat – Márton Anna, Szűcs Luca, Pusztai Liza, Battai Sugár összeállításban – hatodik lett. A 100 méteres síkfutásban Takács Boglárka – azok után, hogy pénteken országos csúcsot ért el – a szombati elődöntőből már nem jutott tovább, összesítésben 18-adikként fejezte be.

– Talán, ami hiányérzet maradt bennem százon, azt megpróbálom belepakolni a kétszázba, és ott folytatni az országos csúcsdöntést – jelentette ki az atléta, aki vasárnap ismét rajthoz áll, a délelőtti programban a 200 méter előfutamában.

Segítettek a szerbek

Szombat délután a medencében férfi 1500 méter gyorson Betlehem Dávid nyolcadik idővel jutott a vasárnapi döntőbe, Sárkány Zalán 11. Női 50 méter gyorson Senánszky Petra 24. lett. A vitorlázóknál ILCA 7-ben Vadnai Jonatán 5., majd 12. lett szombati futamában, összesítésben pedig a nyolcadik helyen áll hat futam után. ILCA 6-ban a világbajnok Érdi Mária 14., 25., majd 24. lett a versenynapon, így a 25. hat futam után. A férfi egypár evezősöknél Pétervári-Molnár Bendegúz 16. helyen zárt. A cselgáncs csapatversenyben a Pongrácz Bence, Ungvári Attila, Tóth Krisztián, Vég Zsombor, Pupp Réka, Özbas Szofi, Gercsák Szabina összeállítású együttes sajnos helyezetlen lett. A szombati nap nem hozott szerencsét a csapatsportágakban a magyarok számára. A női kézilabdások a hollandoktól kaptak ki 30–26-ra, így csoportjukban harmadik helyen végeztek. Szombat estére az is kiderült, hogy a keddi negyeddöntőben Svédország lesz Golovin Vlagyimir csapatának az ellenfele, őket az áprilisi olimpiai selejtezőn már legyőztük egyszer. A férfi vízilabdázók nagy csatában 9–8-ra maradtak alul az ausztrálokkal szemben. Szerencsénkre Szerbia fölényesen, 15–8-ra legyőzte Franciaországot, s ezzel a magyar válogatotton is segített, a mieink az utolsó fordulótól, éppen a szerbek elleni meccstől függetlenül továbbjutottak. Varga Zsolt csapata eddig nem nyújtott meggyőző játékot, de ez nem dráma. Emlékezhetünk, a magyar válogatott a sydney-i játékokon is két vereséggel zárta a csoportkört, aztán megnyerte az olimpiát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!