Olvasó

2014.07.09. 05:27

Ráckeresztúr is benevezett a faluszépítő virágositási mozgalomba

Majd egy hónapja elindult egy faluszépítő virágosítási mozgalom Ráckeresztúron. Öklömnyi, vagy annál is nagyobb köveket hoztak, virágokhoz jófajta erdei földet, és az ültetésre szánt szebbnél – szebb színes virág kavalkád.

Herkli Antal

Előkerültek a feleslegessé vált kéthektós boroshordók, fa dézsák, csinosra festett kis lemezhordók, fényesen csillogó színes gumiabroncsok, amik nem szennyezik a környezetet, inkább szép küllemet kölcsönöznek a település utcáinak.

Dr. Szentes Mabda Katalint, Ráckeresztúr polgármesterét kérdeztem virágültetés közben, amikor a Hősök terén a munkatársnőivel ültették egy fadézsába a virágokat.

Minek köszönhető ez a lelkes faluszépítő megnyilvánulás?

Kérdésemre elmondta, nem egész egy hónapja annak, hogy megkereste az önkormányzatot a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny Szervező Bizottságának megyei képviselője. Meghívott, vegyen részt a településünk is az immár két évtizedes múltra visszatekintő Virágos Magyarországért versenyben. Ráckeresztúr indulhatna, a Falu a 2000 lélekszám fölötti kategóriában.

Igent mondva a versenyfelhívásra, mi is jelentkeztünk. Civil szervezetek, lakósok, vállalkozók, közalkalmazottak, közmunkások, mindenkinek tetszett az ötlet és elkezdődött a virágágyások építése, a kő és földhordás, a virágok beszerzése, felajánlások gyűjtése, irányítása. Bereznai Istvánné Jutka vállalta a szervezési munkákat.

Az ültetendő virágokat Bánovics doktornő ajánlotta föl, míg a fahordókat Cseprekál István bocsátotta rendelkezésre.

Muszáj felsorolni, azokat a civil szervezeteket, akik az ötletes virágágyásokat megálmodták, megépítették és gondozzák. A felső faluvégtől az alvég felé haladva a Darázsderék, Vöröskereszt, Novozánszki Csaba kereskedő, Önkormányzat, Pávakör egyesület, Borászok Egyesület, Mákvirág Egyesület, Lukács István és felesége, Mosoly Óvoda, Polgárőrség, Lila akác vendéglő, Szent László víz Kht., Ráckeresztúri Iskolásokért Alapítvány Gajdó Julika, és Nemzetőrök voltak azok, akik szépítő munkájukkal nem csak Ráckeresztúr lakóit, hanem a településünkön áthaladókat is megajándékozzák.

Mivel az M6-os autópálya faluvégi körforgalmát, két helység mondhatja magáénak, a keresztúriak megépítették a terméskövekkel kirakott virágágyásokat a körforgalomban, Ercsi polgármestere, Szabó Tamás úr pedig rózsa ás levendula virágtövekkel, hozzájárult annak szépítéshez.

Ráckeresztúr két helységjelző táblájánál, egy szalma leány, melyet Király Rózsika öltöztetetett a Martonvásár felől érkezőket fogadja, míg Ercsi felől egy szalma legény üdvözli a faluba érkezőket.

Ezeket a szalmabálákat ifj. Cseprekál István, a napokban elkezdet új aratásból ajánlotta föl.

Meg kell jegyezni a munka oroszlán részét a közfoglalkoztatottak, közmunkások végezték. Ez az egy hónap, amivel Ráckeresztúr készült a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenyre, az közösségépítő volt, az összefogás példaértékű volt, és a másik munkájának a megbecsülése volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!